Test av handdiskmedel

Det billigaste diskmedlet är bäst och det mest sålda diskmedlet håller inte måttet. Renast diskar X-tra från Coop.Läs hela testet av handdiskmedel här.

Handdiskmedel test
Test av handdiskmedel. Foto: Erik Hedman

Vissa köper alltid samma märke, andra det billigaste. Icakurirens test av tio handdiskmedel visar att det är större skillnad mellan olika diskmedel än man kanske kan tro.

Bäst och renast diskar testets billigaste, X-tra från Coop. Det klarar bra av att lösa upp nästan alla ingrodda matrester utan att man behöver ta till diskborste. Bra diskar också både Änglamark och Skona.

Sämst diskresultat visar Grumme Natur, som varken klarar av äggula, spenat, mjölk eller gröt. Just de matresterna visar sig vara utslagsgivande då flera av diskmedlen har svårt att lösa upp dem. Inte ens Yes klarade av äggula, spenat och mjölk. Däremot klarar alla tio av rester av kaffe.

Diskmedlen löddrar olika mycket och på olika sätt. Yes ger många och stora bubblor, Såklart små och få. Ändå diskar de ungefär lika bra. Risken med ett diskmedel som löddrar lite är att man tar mer än man behöver. Nackdelen med ett vällöddrande diskmedel är istället att man behöver använda mer vatten för att skölja bort bubblorna. Doserar man rätt används löddret upp, så att när du diskat klart är det inte mycket lödder kvar i diskhon.

Många vill att diskvattnet ska löddra och tar mer diskmedel än som behövs. Ibland kan det också vara svårt att hitta doseringen på flaskan, som på Yes. Den vanligaste doseringen är två milliliter diskmedel per fem liter vatten, alltså två kryddmått. Det är ett mycket lätt tryck på flaskan och en svår mängd att dosera om man inte använder ett plastmått. I princip ska alltså en flaska på 500 ml, räcka till 250 diskar. Men flera av flaskorna har för stora hål eller är sladdriga vilket också gör det svårt att klämma ut rätt mängd. Dåligt för både miljön och plånboken.

Diskmedlen gör sitt bästa för att likna det marknadsledande märket Yes, både till formen på flaskorna och till färgen på diskmedlet. Medel med en miljövänlig framtoning säljs i stället i vita runda flaska.

Samtliga diskmedel är miljömärkta, de flesta med svanen, Grumme med Bra miljöval och Lidl med EU-blomman. De tre miljövänligare medlen är också utan parfym och färgmedel och bär Astma och Allergiförbundets stämpel. Trots det doftar de, men kanske inte direkt parfym. De sju andra innehåller parfym i olika grad. Starkast luktar Grumme, en "naturlig doft" enligt etiketten. Den var i alla fall så stark att den fyllde hela testköket och hängde sig kvar efter avslutad disk.