Test av kastruller

Design går före funktion när det gäller plastbelagda kastruller. Och det är omöjligt att avgöra i förväg hur mycket de slits. Läs Icakurirens test av kastruller.

Alla plastbelagda kastruller blir med tiden repiga så att såser och ris bränns fast där beläggningen släppt. Det gäller även den mest exklusiva kastrullen. Vilken kastrull som håller bäst kan man inte veta i förväg. Du kan varken ta hjälp av priset eller märket på kastrullen. För det finns både billiga och dyrare kastruller som håller bra för daglig matlagning månad efter månad. Det visar Icakurirens test av tio plastbelagda kastruller från en hundralapp till 749 kronor. Beroende på märke rymmer kastrullerna mellan 1,5 liter till 2,5 liter. Vi har valt att testa den storlek som ligger närmast två liter.
Med hjälp av en apparat med en roterande stålvisp har Icakuriren nött och slitit på beläggningen. Vi har också kokat mannagrynsgröt och vit sås för att se om kastrullerna bränner vid maten.

Bäst, både när det gäller kokegenskaper och hur bra den tål nötning är Nero från Åhléns. Även Menuetts kastrull för 129 kronor har en beläggning som tål slitage bra. Den får stämpeln prisvärd.

Sämst klarar Anders Petters kastrull Stenfors T testet. Den har visserligen bra kokegenskaper men är inget att slita på. Redan efter hundra varv började gråa slipringar synas i botten på kastrullen, vid avslutat prov var skadorna tydliga. Kvar i botten låg också en obehaglig, oljeaktig, svart slipmassa, rester av beläggningen, som endast gick bort med en rejäl skvätt diskmedel och diskborste. En sådan sörja blev det inte i någon av de andra kastrullerna.
– Det måste handla om ett fabrikationsfel. Vi har sålt den här kastrullen i många år och har aldrig fått någon reklamation om att beläggningen skulle nötas ner som en slipmassa, däremot kan den flagna när det nöts, säger Carina Ekdahl, marknadschef på Cervera som äger Anders Petter.
Plastbeläggningen i kastrullerna är PTFT, som innehåller kol och fluor och tål upp till 260 grader. Beläggningarna har olika namn beroende på tillverkare och kvalitet. Den enklaste och billigaste typen av beläggning kallas kort och gott non-stick.

Ingen av kastrullerna är praktiskt perfekt. Antingen är handtaget för kort eller för långt, eller så är det för smalt för att ge ett bra grepp. Ett fel utformat handtag gör att kastrullen får dålig balans och vill tippa framåt. Endast Skänka från Ikea och Kökskungens Titan-line har bra balans.
Samtliga utom Ikeas och Anders Petters kastruller har glaslock. Du ser inte igenom locket när du lagar mat eftersom det immar igen. Dessutom blir kastrullen mycket tyngre om locket är av glas. Clas Ohlsons kastrull med lock väger 1,4 kilo redan innan du börjar fylla den med mat.
Varken lock med eller utan metallkant är funktionella. I lock med metallkant samlas det mycket vatten, medan lock utan kant halkar runt och lätt glider av när man ska hälla av potatisvatten.

De flesta av kastrullerna går att diska i maskin, ändå rekommenderar tillverkarna att de handdiskas för att beläggningen ska hålla bättre och inte torka ut så att kastrullen förlorar sin "non-stick"-egenskap.
Det är lätt att diska ur en plastbelagd kastrull, det räcker med någon droppe diskmedel och några rejäla tag med diskborsten. Diskar man den ändå i maskin rekommenderar tillverkarna att man oljar in den med matolja efteråt.