Test av kapselbryggare

Med en kapselbryggare är espresson klar på mindre än en minut. Men dropparna blir dyra. Icakuriren har testat de nya kaffemaskinerna. Läs hela testet av kapselbryggare.

Kapselbryggare test
Varje kaffebryggare ska laddas med kapslar av eget märke, en del finns bara på nätet eller i specialbutiker. Foto: Erik Hedman

Vips är kaffet klart. Det är bara att fylla på vattenbehållaren, stoppa in en kaffekapsel och trycka på knappen. Men tro inte att du klarar dig utan din vanliga kaffebryggare om du vill ha vanligt kaffe. Kapselbryggaren är ett komplement.
Icakuriren har testat sju kapselbryggare som laddas med portionskapslar med olika kaffeblandningar, teer eller chokladpulver. Bryggarna kostar från cirka ett-tusen till tvåtusen kronor och kan delas in i tre grupper. I den första gruppen styr man själv över kaffe­mängden och styrkan genom att trycka in kaffeknappen. Så fungerar OBH Nordica, Nescafé Dolce Gusto och Saeco Modo Mio.
I den andra gruppen hittar man de mer traditionella espressomaskinerna, de båda bryggarna från CAF, samt Nespresso.
Och så finns Tassimo, som är ett mellanting mellan en espressomaskin och en vanlig kaffebryggare, med ett sortiment mer anpassat till våra svenska fikatraditioner.

Bäst är Nespresso Citiz! Förutom att den snabbt kan göra en riktig espresso med perfekt crema, är den lätt att både använda och rengöra. Det är också den enda av de sju som på riktigt kan jämföra sig med en genuin espressomaskin.
Bra och enkel att använda är också Tassimo från Bosch, även om den är långsammast på att brygga. Den är också, till skillnad från flera av de andra, lätt att programmera inför premiärbryggningen.

Sämst är Saecos Modo Mio, otymplig och med alltför många delar som regelbundet ska rengöras. Kaffet får inte heller någon bra crema och dessutom är kaffet för varmt. Rekommenderad temperatur för en espresso är 67 grader, Saecos nybryggda håller en temperatur på 72 grader. Apparaten avger också ett irriterande ljud då den brygger. Men visst är den enkel att använda, när man väl lyckats starta den. För den ska programmeras och ställas in inför första bryggningen, liksom om vattnet i tanken tar slut. Och det är omständligt.
För man ska inte tro att det bara är att sätta in kontakten i väggen på sin nyinköpta kapselbryggare och sedan fungerar den. Oavsett märke måste man läsa manualen noga för att klara av att ladda bryggarens kretsar och ställa in maskinen in–nan man kan få sig en första kopp.

Bryggarna kräver också dagligt underhåll, de ska diskas ur, annars kan de utgöra "en hälsorisk" som Nepresso skriver. Maskinerna behöver också rengöras om man byter dryck, som från choklad till kaffe, för att inte ta smak.