Test av kapselbryggare

Med en kapselbryggare är espresson klar på mindre än en minut. Men dropparna blir dyra. Icakuriren har testat de nya kaffemaskinerna. Läs hela testet av kapselbryggare.

Så här testade vi:

  • Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef vid Ica Provkök.
  • Vi har bryggt lungokaffe, en espresso med mer vatten, och mätt temperaturen (ska vara 67 grader) på det nybryggda kaffet, bryggtiden och mängden kaffe. Varje försök har upprepats fem gånger och resultatet är ett medeltal.
  • Vi har också granskat bryggarna praktiskt. Hur maskinen är att ladda, starta, arbeta med och rengöra.
  • Kaffet har inte provsmakats, men utseendet har studerats.
  • Vi har använt de kapslar som tillverkaren rekommenderar.
  • Kapselmaskinerna är inköpta i Stockholmsområdet under december 2010. Priset är det vi
  • betalade i butik.

Dyra droppar
En kopp kapselespresso kostar mellan tre och sex kronor, billigare än en espresso på ett fik, men dyrare än hemmabryggkaffe som kostar 50 öre koppen.
Varje kapselbryggare ska laddas med sitt eget märke, då kapslarna är olika både till storlek och form.
Kapslar till Nespresso kan man enbart köpa på nätet om man inte bor i Stockholm där
företaget har en butik. Kapslar till övriga märken finns att köpa i de butiker som säljer respektive maskin och på nätet. Kapslar till Tassimo kan man också köpa på Ica Maxi och Coop Forum.

Sopsortera kapslarna
En kapsel per bryggd kopp blir många tomma förpackningar. Samtliga, utom Nespresso, är av plast. Nespressos är av aluminium och bör därför lämnas till metallåtervinningen.
Största plastkapsel har Tassimo. Tillverkaren Bosch vill bättra på sitt miljösamvete genom att få användarna att samla använda kapslar i en låda. När lådan är full ska den skickas till ett återvinningsföretag som lovat göra nya produkter av plasten. Bra tänkt, men omständligt.
Vill man återvinna plastkapslarna själv måste man dela på dem, ta av folielocket och ta ur kaffesumpen innan man lämnar resten av kapseln i behållaren för plast.

Kalka av
Maskinerna ska avkalkas regelbundet, efter ett visst antal koppar eller tid. Det står tydligt angivet i manualerna. Då är det bra om de, som modellerna från CAF, har en signal eller lampa som talar om att nu är det dags att kalka av.
Varje märke har sitt eget avkalkningsmedel. Ättika eller andra billigare avkalknings­medel är bannlysta. Använder man inte märkets eget dyra, 40–50 kronor, gäller inte garantin om apparaten går sönder.

Test av kapselbryggare
Kapselbryggare test
Varje kaffebryggare ska laddas med kapslar av eget märke, en del finns bara på nätet eller i specialbutiker. Foto: Erik Hedman

Vips är kaffet klart. Det är bara att fylla på vattenbehållaren, stoppa in en kaffekapsel och trycka på knappen. Men tro inte att du klarar dig utan din vanliga kaffebryggare om du vill ha vanligt kaffe. Kapselbryggaren är ett komplement.
Icakuriren har testat sju kapselbryggare som laddas med portionskapslar med olika kaffeblandningar, teer eller chokladpulver. Bryggarna kostar från cirka ett-tusen till tvåtusen kronor och kan delas in i tre grupper. I den första gruppen styr man själv över kaffe­mängden och styrkan genom att trycka in kaffeknappen. Så fungerar OBH Nordica, Nescafé Dolce Gusto och Saeco Modo Mio.
I den andra gruppen hittar man de mer traditionella espressomaskinerna, de båda bryggarna från CAF, samt Nespresso.
Och så finns Tassimo, som är ett mellanting mellan en espressomaskin och en vanlig kaffebryggare, med ett sortiment mer anpassat till våra svenska fikatraditioner.

Bäst är Nespresso Citiz! Förutom att den snabbt kan göra en riktig espresso med perfekt crema, är den lätt att både använda och rengöra. Det är också den enda av de sju som på riktigt kan jämföra sig med en genuin espressomaskin.
Bra och enkel att använda är också Tassimo från Bosch, även om den är långsammast på att brygga. Den är också, till skillnad från flera av de andra, lätt att programmera inför premiärbryggningen.

Sämst är Saecos Modo Mio, otymplig och med alltför många delar som regelbundet ska rengöras. Kaffet får inte heller någon bra crema och dessutom är kaffet för varmt. Rekommenderad temperatur för en espresso är 67 grader, Saecos nybryggda håller en temperatur på 72 grader. Apparaten avger också ett irriterande ljud då den brygger. Men visst är den enkel att använda, när man väl lyckats starta den. För den ska programmeras och ställas in inför första bryggningen, liksom om vattnet i tanken tar slut. Och det är omständligt.
För man ska inte tro att det bara är att sätta in kontakten i väggen på sin nyinköpta kapselbryggare och sedan fungerar den. Oavsett märke måste man läsa manualen noga för att klara av att ladda bryggarens kretsar och ställa in maskinen in–nan man kan få sig en första kopp.

Bryggarna kräver också dagligt underhåll, de ska diskas ur, annars kan de utgöra “en hälsorisk” som Nepresso skriver. Maskinerna behöver också rengöras om man byter dryck, som från choklad till kaffe, för att inte ta smak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top