Så funkar det: Mobil hemtelefoni

Vill du spara pengar och samtidigt vara nåbar överallt? Då kan du skippa din vanliga hemtelefon och få alla samtal till mobilen – på ditt vanliga hemnummer.

Hemnummer i mobilen, alltid hemma, mitt hemnummer och 3hemnummer är några namn för samma sak: mobil hemtelefoni.

Här får du veta hur det funkar.

Vad är mobil hemtelefoni?

Det är ett nytt sätt att ringa på. Du har kvar ditt gamla hemnummer men alla samtal till går direkt till din mobil.

Vad är fördelarna?

Du är alltid nårbar på ditt hemnummer. Dessutom är det ofta billigare. Du slipper betala för ett fast abonnemang och har bra möjlighet att hitta konkurrenskraftiga samtalstaxor. Den som ringer dig på ditt fasta nummer betalar bara vanlig samtalstaxa.

Är det alltid billigare?

Nej, den taxa som gäller när du ringer upp med mobil hemtelefoni behöver inte garanterat vara bättre än för ett mobilabonnemang.

Hur gör jag?

Du kontaktar operatören där du har ditt traditionella abonnemang och ber att få byta abonnemanget till ett med mobil hemtelefoni. Eller så säger du upp abonnemanget och tar med dig numret till en ny operatör.

Måste jag ha ett fast nummer?

Nej, du kan skaffa ett abonnemang med mobil hemtelefon ändå.

Finns det nackdelar?

Ja, om det inte finns täckning när du ska ringa. Därför bör du kontrollera att du har täckning i alla rum i ditt hem. Kontrollera också att du har täckning på andra ställen där du brukar vara, till exempel sommarstugan.

Hur kontrollerar jag täckningen?

Du vet redan hur bra täckning din mobil har. Vill du byta till en annan operatör bör du kolla med dina grannar. Du kan också köpa ett kontantkort och provringa.

Några andra fallgropar?

Ja, en del tjänster som inbrottslarm eller trygghetslarm fungerar inte med mobil hemtelefoni. Kolla med installatören av larmet innan du säger upp din fasta telefonlinje. Fax fungerar inte heller med mobil hemtelefoni.

Påverkas mitt fasta bredband?

I vissa fall kan operatören kräva att du har ett fast telefonabonnemang för att du ska kunna ha bredband via så kallat ADSL, som levererar bredband via den vanliga telefonlinan.

Hur funkar det om vi är flera i familjen?

Då får man välja en tjänst där uppringaren får välja vem han eller hon vill prata med. "Vill du prata med Jeanette tryck 1. Vill du prata med Peter tryck 2… " Fråga operatören om det.

Kan jag ringa från utlandet?

Det kan bli dyrt eftersom telefonen då fungerar som en vanlig mobil. Att bli uppringd kan också bli dyrt. Den som ringer dig betalar som för ett vanligt samtal, men du betalar resten.

Vilken operatör ska jag välja?

Det beror på dina samtalsvanor och hur täckningen ser ut. Jämför operatörerna på telepriskollen.se.

Är bara kostnader och täckning viktig?

Nej, du ska också kolla bindningstid och uppsägningstid. Kontrollera att operatören är ansluten till Konsumenternas tele- tv- & internetbyrå (www.ktib.se).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top