Rätt rustad för vinterns skid- och skridskoaktiviteter

Du får bättre glid med rätt utrustning. Icakurien har tipsar om vad du ska tänka på vid köpet av: Slalomskidorna, längdskidorna och långfärdsskridskorna. Och bästa tipsen för barnens alla äventyr på snö och is.

Rätt rustad för vinterns skid- och skridskoaktiviteter
Spara pengar – köp bara pjäxor och hyr slalomskidorna. Alla alpina skidbindningar är kompatibla.
Rätt rustad för vinterns skid- och skridskoaktiviteter
Köp begagnat till de minsta och i rätt längd och storlek redan från början.

Vintersäsongen närmar sig. Det är dags att titta igenom familjens förråd av skidor och skridskor. Kanske har barnen vuxit ur sina pjäxor och skidor och behöver nya till vinterns skidsemester. Men ska man köpa nya eller begagnade? Eller är det bättre att hyra?

– Vet man att man bara kommer att åka en helg eller vecka per år är det bättre att hyra skidor på plats, säger Monica Johnson, skidlärare och informatör på Friluftsfrämjandet.

Då får man en modern utrustning och visar det sig att den inte passar eller behöver justeras, kan man få hjälp. Ibland kan det vara billigare att hyra skidor på hemorten och ta med sig, men passar inte utrustningen eller något händer med den, då står man där utan hjälp.

Så här på hösten ordnas det bytesmarknader runt om i landet då man kan lämna in skidor och skridskor som barnen vuxit ur och samtidigt köpa nya som är begagnade. Just när det gäller barnskidor är det inte så stor skillnad i kvalitén mellan olika märken.

Ska man köpa utrustning, rekommenderar Monica Johansson att man ska vara kräsen.

– Köp skidor i en butik som kan ge dig professionell hjälp. Köp inte i första bästa butik, utan gå runt i olika butiker, titta på priser och hör vilka skidor de rekommenderar. Större skidorter brukar i början på säsongen också ha skidtestardagar då man kan får provåka olika modeller.

Ett alternativ kan vara att köpa egna pjäxor och enbart hyra skidor och stavar.

– Det är viktigt när det gäller skidutrustning att pjäxorna sitter bra och det är mycket individuellt vilken pjäxa som gör det, säger Monica Johnson.

Därför är det många som väljer att just köpa egna. Tvärt emot längdåkningsskidor, där det finns flera olika typer av skidbindningar, passar slalompjäxor till alla alpina skidor, oavsett märke.

Köp rätt längd på slalomskidorna

Det är många saker som har betydelse för vilken slalomutrustning som passar just dig bäst och som du bör tänka på.

  • Slalomskidorna finns i många olika längder och typer beroende på:
  • Vilken typ av åkare du är: nybörjare, medel eller avancerad.
  • Din vikt.
  • Om du tror att du kommer att åka i eller också utanför pisten.
  • Om du har mjuk eller tuff åkstil.
  • Om du har några fysiska problem t ex med knäna.
  • Bindningen ska vara anpassad efter din vikt så att inställningen hamnar i mittspannen. Annars kan bindningen lösa ut sig för lätt, eller inte alls.
  • Stavarna ska vara så långa att när du står i butiken och vänder dem upp och ner och håll ovanför kringlan, får armen en 90° vinkel. Ändan på handtaget ska vara större än ögongloben för att minska risken för ögonskador. Bandet runt handleden ska gå att lösa ut.
  • Räkna med att ett par nya bra slalomskidor och bindningar för vuxna kostar 5 000 kr eller mer.

Välj rätt spann på längdskidorna

  • Längdåkningsskidorna ska vara anpassade efter din vikt och hur duktig skidåkare du är. Därför är det viktigt att du får rätt spann på dina skidor. Är du för tung blir spannet för kort och du får dåligt glid. Är du för lätt blir spannet för långt och du får sämre fäste
  • När det gäller längdskidåkning finns det olika system. Därför krävs det att du har bindningar och skidor som hör ihop. Längskidor är uppbyggda på olika sätt men generellt kan man säga ju dyrare, desto bättre skidor. Till nybörjare brukar man rekommendera en skida som har en så kallad midja.
  • Skidorna ska vara 20-30 cm längre än din egen längd. Det finns både vallningsfria skidor och skidor som behövs vallas. Prata med personalen i butiken om vilket typ som passar dig.
  • Pjäxorna ska vara bekväma och i rätt storlek så att du slipper skavsår, du ska dock kunna få plats med en tunn yllesocka.
  • Stavarna ska vara 20-35 cm kortare än din egen kroppslängd. Är du nybörjare ska du satsa på en kortare stav. Remmarna ska gå att reglera så att du kan dra dem åt så att handen blir ett med staven.

Välj långfärdsskridskor efter kängan

  • Börja med att hitta ett par bra och sköna pjäxor eller kängor som sitter perfekt, därefter väljer du skenor. Det finns olika typer av långfärdsskridskor: med lös eller fast häl, skridskoskena med spännband och skridskoskena som klickas fast. Vilket system du väljer är en smaksak och en fråga om pris. Däremot ska man se till att anpassa längden på skenorna efter fotens och kroppens längd, annars kan det bli onödigt svårt att åka.
  • Långfärdsskridskor har blivit en mycket populär vintersport och det märks ute i butikerna och inte minst på andrahandsmarknaden som är mycket liten. Nya kängor med tillhörande skenor kan man få från 1500 kr. Längfärdskridskor finns också att hyra på många platser runt om i landet för den som först vill prova på.
  • Säkerheten är viktig när du ger dig ut på isarna och inte bara åker på en upplogad rundbana. Om du ger dig ut på långfärd på sjöar bör du också skaffa dig en ryggsäck med plats för ombyte och varm dryck, visselpipa, isdubbar, livlina, ispik och inte minst ha sällskap ut på isfärden.

Köp inte för stort till barnen

Att lära sig åka skidor är ett äventyr.

– Ger man barnen rätt förutsättningar lär de sig enklare och snabbare att åka, säger Monica Johnson vid Friluftsfrämjandet

– Köp inte för stort, det är det bästa rådet man kan ge när det gäller att köpa skidutrustning och skridskor till barnen. Köp rätt längd och storlek från början.

Men det går lika bra med begagnad utrustning som att köpa ny.

– Väljer man att köpa egen utrustning till barnen, brukar det oftast innebära att de åker mer, även på hemmaplan, säger Monica Johnson.

Slalompjäxan är lagom om det finns max en centimeter mellan stortån och pjäxan, så att det finns plats för en tunn yllesocka. Hur mycket utrymme som finns kvar framtill ser du enklast om du tar ur innerpjäxan och låter barnet prova den.

Skidorna ska hellre vara något korta än tvärt om, för då är det lättare för barnet att hålla balansen och kontrollen. När barnet lämnat plogsvängsstadiet och kan göra parallellsvängar kan man låta barnet få skidor i rätt längd.

Stavar måste inte barn alltid ha när de lär sig åka utför. Det blir bara ytterligare en sak att hålla reda på och kan ge falsk trygghet.

Hjälm är ett måste och obligatorisk i alla alpina skidskolor. Märkena skiljer sig åt i formen, det finns modeller som passar alla huvudformer.

Skridskor kan man mycket väl köpa i andra hand, eftersom barnen sällan hinner slita ut dem på bara en säsong. Det enda man behöver göra är att slipa dem.

De första skridskorna till barn har en känga som liknar slalompjäxans. Den hjälper barnet att stå rakt på skridskorna från början. När de blir lite äldre och vuxit ur den första typen av skridskor, är hockeyrör att föredra, eftersom de är mer lätta att åka på än konståkningsskridskor. Med hockeyrör kan barnen också åka på rundbanor och följa med på korta skridskoutflykter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top