Så funkar det: Antivirusprogram

Är din dator seg? Tar det evigheter för den att starta? Öppnas program och filer ovanligt långsamt? Då är risken stor att ett virus har smugit sig in i din dator. Men det finns ingen anledning till oro - ett antivirusprogram ger skydd både nu och i framtiden.

Så funkar det: Antivirusprogram
Illustration: Pcanzo/Istockphoto.com

Vad är ett antivirusprogram?

Ett antivirusprogram är ett program som kontinuerligt – antingen aktivt eller på användarens begäran – genomsöker datorn efter skadliga filer som har drabbats av datavirus. Antingen reparerar programmet skadade filer eller så tas de bort helt.

Vad är ett datavirus?

Datavirus, även kallat skadlig programkod, är mindre program som fortplantar sig i datorn genom att infiltrera befintliga program med att lägga en kopia av sig själv i dessa. På så vis aktiveras viruset varje gång användaren kör det befintliga programmet, omedveten om skadan som sprids.

Är det verkligen nödvändigt att skaffa ett antivirusprogram?

Ja, Om en dator drabbats av virus är risken stor att fler och fler program påverkas av det. Varje gång ett infekterat program körs sprids nämligen viruset vidare, samtidigt som det utför andra skadliga inverkningar som det har programmerats att göra. Dessutom finns risken att du för smittan vidare till andra, främst via e-mail.

Hur sprids virusen?

E-mail är det vanligaste sättet för ett virus att komma in i datorn. De skadliga progamkoderna smygs med i mailet via en bifogad fil eller som en länk. En oförsiktig användare kan lätt klicka på någon av dessa och så har ett virus planterats i datorn. För att söka upp och radera befintliga virus behövs alltså ett antivirusprogram.

Var får jag tag på antivirusprogram?

Det finns en uppsjö virusskydd att välja mellan, både gratisprogram och varianter du måste betala för. Är du ovan vid internet och inte medveten om de risker som fri surfning medför, är det alltid bra att använda sig av ett program som kostar pengar. De gör helt enkelt jobbet åt dig, lite som en dörrvakt på krogen. På internet finns bra sidor med information om antivirusskydd och var du får tag i dem, www.mjukvara.se är en av dem.

Hur vet jag vilket program jag ska använda?

Sajten www.mjukvara.se ger bra tips om vilka program som är värda pengarna, där finns också tips på pålitliga gratisversioner. Dock är det viktigt att vara medveten om att ett gratisprogram aldrig ger samma skydd som ett köpt, det kan krävas många olika skydd för att fylla alla potentiella hål i säkerheten. För ett säkrare gratisskydd bör du även installera en brandvägg och spywareskydd.

Hur installerar jag skyddet?

Programmen installeras genom nedladdning från internet, en procedur som vanligtvis tar mellan 20 och 30 minuter. Har du ett gammalt virusprogram som du inte är nöjd med kan du enkelt avinstallera det genom att gå in på www.appremover.com. Det gamla programmet tas då bort och du kan därefter installera det nya.

Vad kostar antivirusskydden?

De populäraste programmen kostar mellan 300 och 700 kr. Då ingår en licenstid på tolv månader, samt en gratis prövotid på ungefär en månad.

Blir datorn snabbare om jag rensar ut program jag inte använder?

Det går inte generellt svara på om att din dator blir snabbare om du avinstallerar program. Det är något som många tror och något som kvällspressen ofta förespråkar. Däremot kan datorn gå snabbare om du tar bort ett visst specifikt program. För det finns program som är dåligt programmerade och tar kraft från datorn, även när de inte används. Vilka program som är dåliga för datorn är inte alltid lätt att veta. Tar du bort program som du inte använder, så kanske du lyckas få bort även dåliga program också.

Finns det program som hjälper mig att städa och rensa datorn?

Ja, ett program är ccleaner och finns gratis att ladda hem här http://www.piriform.com/ccleaner. Programmet tar även bort sådant som är svårt att hitta själv om man inte är väldigt insatt i datorns programstruktur, som registerfiler som är "rester" från program som varit dåliga på att städa upp efter sig.

Jag har hört att man ska defragmentera datorn så blir den snabbare. Vad är det?

Defragmentering innebär att alla filer packas ihop och läggs på rätt plats så att datorn går snabbare. Att filerna läggs på rätt plats påverkar inte användaren på det vis att saker inte är sparade där man är van, utan detta är något som sker under ytan och den enda upplevelse man får av det är att datorn går snabbare. Nyare operativsystem sköter detta automatiskt. Inte heller användare av Mac behöver tänka på det.

Blir datorn snabbare om jag slänger filer och gammal e-post?

Nej, men det kanske känns bättre om du slipper se en massa filer och e-post som du inte använder.

Kan jag skaffa mer minne? Vad kostar det?

RAM-minne, Random Access Memory, är ett enkelt och relativt billigt sätt att uppgradera sin dator. Det innebär att man fysiskt monterar in ett extra minne eller ersätter det gamla minnet med ett snabbare och större. Ingreppet är enkelt och oftast är det bara en lucka på datorn som ska skruvas bort och sätts dit igen. Det enda knepiga är att veta vad för typ av minne man ska ha. Men det går att få hjälp med hos en återförsäljare av datorer och tillbehör. Pris kan variera mellan 300kr och 1 000 kr beroende på vad man behöver och hur stort minne man vill ha. Generellt sett räcker 4 gigabyte till en vanlig PC.

Blir datorn snabbare om jag skaffa en extra hårddisk så jag kan lagra mer på datorn?

Nej, men däremot kan en nyare och mer modern hårddisk göra att datorn går snabbare. Detta är för att skivorna som snurrar i en hårddisk, ofta snurrar snabbare på en modern variant. Gamla modeller snurrar i regel högst 4200 varv per minut, nya kan snurra 10000 varv per minut. Detta gör att det går snabbare, men nackdelen är också att datorn blir varmare och låter lite mer. Dessutom kan den höga hastigheten göra att batteriet tar snabbare slut på en bärbar dator. Tänka på att köpa en hårddisk som passar datorn du har.

Hur rengör jag skärmen och tangentbordet bäst?

Vanligt fönsterputs går utmärkt att rengöra skärmen med. Använd en mjuk trasa och rengör försiktigt med lite puts. Damm och smulor går lättast att blåsa bort med en vanlig hårfön, men sätt fönen kalluftsläget.

Av Karin Eriksson

Källa: Mikael Dimgård, Smartson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top