Så funkar det: Spotify

Vill du lyssna på din favoritmusik vid datorn eller bära med dig en gedigen musiksamling i mobilen lagligt? Testa Spotify. Icakuriren guidar dig.

Så funkar det: Spotify

I dagar som dessa när Ipred-lagen har riktat strålkastaren mot fildelarna är det skönt att veta att det finns ett helt lagligt alternativ – Spotify. Men det kan vara lite knepigt att få tag på och förstå. Spotify hittar du på www.spotify.com.

Vad är Spotify?

 • Spotify är ett musikprogram som streamar musik till din dator, det vill säga spelar upp låten samtidigt som den överförs från internet. Tekniken kräver en uppkoppling på minst 256 kbit/s.

Är Spotify lagligt?

 • Ja, det finns avtal mellan Spotify och flera olika aktörer i musikbranschen som gör att de tillgängliga låtarna är helt lagliga.

Vad kostar Spotify?

 • Det finns en gratisversion som är reklamfinansierad, vilket innebär att man får höra ett par reklaminslag då och då. För att få tillgång till den måste man bli inbjuden. Spotify Premium, utan reklam, kostar 99 kronor i månaden. Man kan även köpa tillgång till reklamfri Spotify i 24 timmar för 9 kronor.

Hur söker jag efter mina favoriter?

 • Sökfunktionen gör det möjligt att söka på artist, låt, album, genre eller rentav skivbolag. Vill du till exempel lyssna på The Who skriver du in det i sökfältet. Då kommer allt upp som har orden "the" och "who" i sig. För att renodla sökningen kan man skriva in sökparametern "artist:" direkt följt av bandnamnet redan i sökfältet – "artist:the who". Detsamma gäller med "track:", "album:", "genre:" och "label:".

Varför finns inte mitt favoritband?

 • Det beror på om det finns avtal med skivbolagen eller artisterna.

Kan jag få mer info om mina favoritartister?

 • Ja, till viss del. Presentationernas längd varierar och kommer oftast från allmusic.com eller från Wikipedia.

Hur gör jag en spellista?

 • Klicka på "+ New playlist" i menyraden till väns­ter. Då dyker det upp en mapp ovanför med en notsymbol. Döp den och dra sedan låtar dit.

Hur delar jag spellistor?

 • Högerklicka på spellistan och välj "Copy HTTP link" eller "Kopiera HTTP länk". Sedan kan du till exempel klistra in länken i ett mejl eller dela ut den på Facebook.

Kan jag få tips på ny musik?

 • Ja, på förstasidan visas åtta av de senaste tillkomna albumen på Spotify upp. Det går också att klicka på fliken "Top lists" för att se vilka låtar och album som är mest spelade. Även när du klickar på en artist dyker det upp tips på relaterad musik i övre högra hörnet.

Måste jag vara online för att använda Spotify?

 • Nej, det måste du inte, förutsatt att du har Spotify Premium. Då kan du lyssna på dina egna låtlistor utan att vara uppkopplad.

Kan jag använda mitt Spotify på flera datorer?

 • Ja, så länge Spotify finns på en dator kan vem som helst logga in. Alla spellistor och all sökhistorik sparas online så det följer med.

Kan jag använda Spotify i min mobil?

 • Ja, om du har en iPhone eller en mobil med plattformerna Android och Symbian samt Spotify Premium. Men se till att du har ett mobil­abonnemang med fast pris för surfande. Annars kan kostnaderna lätt springa i väg.

Kan jag se vilka låtar jag lyssnat på någonstans?

 • Klicka på "Play queue" och sedan på fliken "History" i överkanten. Där listas alla låtar som du har lyssnat på sedan du senast loggade in.

Kan jag köpa musiken jag lyssnar på?

 • Självklart. Du kan köpa enskilda låtar eller hela album. Leta efter köpsymbolen som antingen står efter låttiteln eller albumbilden.