Test av GPS

Barnsjukdomarna är avklarade, dagens gps:er är enkla att använda. Rösterna som leder dig rätt är behagliga och kartorna är lätta att följa ut i världen.Läs hela testet här i en pdf-fil

Så testade vi

  • Icakuriren lät testföretaget Smartson testa och jämföra åtta olika gps:er. Det som granskades var
  • Navigering (vägbeskrivning, röstinstruktion, kartans layout och informationen i kartbilden)
  • Design och användarvänlighet
  • Kvalitet i konstruktion och material
  • Antalet värdefulla funktioner
  • Bedömningen utmynnande i ett samlat betyg på skalan 1-5, där 5 är det bästa betyget.

Liten gps-ordlista

TMC: Traffic Message Channel. Håller föraren uppdaterad om vägarbeten och andra hinder på vägen. Kan ge förslag på alternativa resvägar runt hindret.

POI (Intressepunkter): Points Of Interest. Funktion som markerar intressanta och nyttiga platser i närheten. Exempelvis restauranger, bankomater och sjukhus.

Bluetooth – Kopplar samman navigatorn till din mobiltelefon. En bra funktion om du vill använda din gps som handsfree under körning.

Röststyrning – Gör det möjligt att styra vissa funktioner med din egen röst. Exempelvis att tala in en adress istället för att knappa in den med händerna.

Aktivt fäste – Betyder att nätkabeln från cigarettändaren i bilen kopplas direkt in i fästet istället för in i navigatorn. Smidigt när du plockar med dig din gps.

Test av GPS

Vi har testat åtta gps:er från fyra olika tillverkare, från 1 300 kronor och upp till 3 000. Fyra är lite enklare, fyra lite mer avancerade.

Det kan genast sägas: Oavsett vilken modell du väljer kommer du knappast att bli besviken.

Om du bara behöver en gps vid enstaka tillfällen och kanske planerar en biltur ut i Europa i sommar så klarar du dig alldeles utmärkt med en enkel modell.

Men om du kör mycket och ofta till nya adresser kan det vara värt att satsa på en lite mer avancerad modell. De har till exempel TMC-funktion som innebär att du blir uppmärksammad på vägarbeten och andra hinder.

Bluetooth-funktionen gör att du kan koppla din mobil till gps:en och tala i telefonen utan att hålla den i handen.

Det är i mycket en smaksak vilken modell man föredrar, vilken kartbild man känner sig hemma med och hur man lär sig hitta i menyerna. Det är bara att be om en demonstration i butiken av olika modeller.

Om du vill lägga så liten tid som möjligt på att lära dig din gps så är Garmin bäst, de har satsat mycket på användarvänlighet. TomTom kommer därnäst. Navignon däremot har den mest lättlästa och tydliga kartbilden.

Skärmens storlek har betydelse. De mest kompakta modellerna med bara 3,5 tums skärm gör att kartbilden blir mer svårläst och tangenterna är mindre.

Vill du se på tv så ger Mios dyrare modell den möjligheten och med en överraskande bra bild på 4,7-tumsskärmen. Inget för föraren under färd förstås men kanske för en uttråkad passagerare.

I alla gps:erna ingår Europakartor och kartunderlaget är i princip detsamma även om grafiken skiljer sig mycket. Det är viktigt att kolla när kartan är daterad så att det inte genast behövs en uppdatering.

Vill du ha en karta som ligger mycket nära verkligheten är det en bra tumregel att uppdatera en gång om året. Det gör man genom tillverkarnas hemsidor och det är en enkel åtgärd. Men det är inte billigt; räkna med en kostnad på minst 500 kronor.

Ett bra alternativ till enstaka uppdateringar är en prenumerationstjänst där kartuppdateringar kan laddas ner 3-4 gånger per år. Ett normalpris för denna tjänst brukar ligga runt 1000 kronor för ett par års uppdateringar. Tillverkarna kör ofta kampanjer och det kan vara bra att jämföra aktuella erbjudanden.

Å andra sidan klarar man sig rätt länge på den kartuppdatering som ingår i köpet. Hur länge har du klarat dig med samma KAK-atlas innan gps:en fanns? Just det, den är från 1994 eller något sånt!

Batteriet i gps:en ska hålla flera timmar enligt tillverkarna. I praktiken är det inte riktigt så. Men någon timmes rundvandring i en stad räcker batteriet till och apparaterna är ju lätta att bära med sig. För det måste man göra i alla händelser. En gps är fortfarande stöldbegärlig och ska inte lämnas på utställning i en parkerad bil.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top