Guide: braskaminer

Vem drömmer inte om att mysa framför en sprakande brasa när vinterkylan kommer? En kamin kan också sänka din värmekostnad. Läs hela braskaminguiden.

tips inför köp av ny eldstad

  • Placering. Var vill du ha kaminen? Kontrollera att platsen uppfyller alla krav på ventilation, brandsäkerhet och bärighet. Måste golvet förstärkas?
  • Välj kamin. Varför skaffar ni kamin? För att det är snyggt och mysigt, en samlingspunkt för familjen eller ska det även vara en extra värmekälla, för att spara energi och pengar?
  • Bygglov. Ta reda på om den önskade lösningen kräver bygglov eller bygganmälan i din kommun. Bor du i en bostadsrätt tar du även kontakt med föreningens styrelse.
  • Installation. Om du inte är fackman ta reda på vilka installationsregler som gäller eller anlita någon i branschen.
  • Besiktning. Alla installationer av eldstäder måste besiktigas. Kontakta den lokala skorstens-fejarmästaren.

Ordlista:

Verkningsgrad anger hur stor del av vedens energiinnehåll som omvandlas till värme. Bra värden är 70–80 procent.

Effekt mäts i kW (kilowatt) och är ett mått på hur mycket värme kaminen avger. Oftast anges ett effektintervall (2–8 kW) som talar om att om du eldar hårt ger kaminen 8 kW och om du eldar på sparlåga ger den 2 kW.

CO-värde anger hur mycket koloxid som blir kvar efter förbränningen. En braskamin ska ha ett CO-värde på maximalt 0,3 procent för att bli godkänd. 0,2 procent för att klara Svanenmärkning.

Guide: braskaminer

Innan du börjar leta efter olika kaminmodeller är det bra att tänka igenom vilken funktion värmekällan ska ha. För många är ekonomin och behovet av tillskottsvärme det viktigaste. För andra är trivselfaktorn mer väsentlig.

I dag är braskaminer i plåt och glas den populäraste modellen. Den fungerar bra i mindre hus där man snabbt vill få upp värmen om huset har blivit utkylt. Braskaminen är också bra som komplettering till direktverkande el eller till oljeuppvärmda hus.
Vilken verkningsgrad kaminen har (se ordlista här intill), har stor betydelse. Verkningsgraden mäts i procent och anger hur stor del av vedens energiinnehåll som omvandlas till värme. Bra värden är 70–80 procent.

 

Dagens moderna kaminer har en mycket effektiv förbränning och små utsläpp av miljöfarliga ämnen. En P-märkt produkt uppfyller det svenska kravet på utsläpp, det vill säga maximalt 0,3 procent koloxid blir kvar efter förbränning. En Svanenmärkt produkt har de allra hårdaste miljökraven. Den har låga utsläpp, maximalt 0,2 procent koloxid, och tillverkas utan onödiga gifter och metaller.

Hur viktig är miljöaspekten när man väljer kamin i dag, Björn Valentin ordförande i Brasvärmeföreningen?
– De flesta som ska investera i en kamin i dag är mycket miljömedvetna. Står valet mellan en miljömärkt och inte miljömärkt kamin, så väljer de allra flesta en miljömärkt.

Finns det några fördelar med att byta ut en gammal kamin mot en ny?
– Ja, om du vill få en effektivare värme och renare utsläpp. I dag är de flesta braskaminer 40 procent effektivare och 90 procent renare än gamla kaminer.

Vad kostar det att sätta in en eldstad i bostaden?
– Priset på moderna braskaminer ligger på omkring 15 000 kronor och uppåt. Tillsammans med skorsten och installation går hela paketet på cirka 35–40 000 kronor.

Hur mycket kan man spara ekonomiskt på att skaffa en braskamin?
– Är du en någorlunda flitig eldare under vinterhalvåret, kan du reducera dina uppvärmningskostnader med 40–50 procent.

Många har en öppen spis i huset eller sommarstugan. Hur får man ut mer värme från spisen?
– Den öppna spisen är en usel värmekälla, man eldar mest för kråkorna! En spiskassett är den mest lönsamma investering en villaägare med öppen spis kan göra i dag. Du höjer verkningsgraden från 5–10 procent till hela 75 procent.

 

Läs mer på:

www.brandskyddsforeningen.se

www.brasvarmeforeningen.se

www.energimyndigheten.se

www.skorstensfejare.se

www.svanen.nu

Köpställen:

Brandskyddsföreningen, 08-588 474 00 www.brandskyddsforeningen.se

Brasvärmeföreningen, 08-782 08 00, www.brasvarmeforeningen.se

Contura/NIBE, 0433 – 75 100 ,www.contura.se

Energimyndigheten, 016-544 2000 www.energimyndigheten.se

Essingespisen, 08-792 01 18,www.essinspisen.se

Handöl, 0433 – 75 100, www.handol.se

www.morsoe.com

Sveriges Skorstensfejares riksförbund, 08-663 58 60 www.skorstensfejare.se

Svanen, 08-55 55 24 00, www.svanen.nu

Wodtke/Stjärnprodukter AB, 0457-100 00 www.wodtke.com

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top