Med Pokémon Go får du med barnbarnen på promenad

Kan gulliga monster locka till motion och möten över generationsgränserna? Pokémon Go-succén håller i sig och har fått oanade konsekvenser.

Vuxna män stängde av tv:ns OS-sändningar, snörde på sig de egna löparskorna och gav sig ut i sommarkvällen. Glåmiga tonåringar tillbringade plötsligt hela dagarna i friska luften och fick ny färg på kinderna. Mor- och farmödrar blev – hör och häpna – övertalade av barnbarnen att gå på långpromenad. Samtidigt fylldes medierna av rapporter om hur tidigare tysta och övergivna platser vimlade av nya, ivriga besökare. 

Ja, du vet förstås vad det handlar om – Pokémon Go. Mobilspelet där du fångar virtuella monster mitt i den verkliga världen och som tagit en stor del av jordklotets uppkopplade befolkning med storm. Efter bara två veckor hade man 75 miljoner spelare, något som får megasuccén Candy Crush Saga att blekna i jämförelse.

Spelet Pokémon, som ursprungligen hette Pocket Monsters, släpptes första gången i Japan år 1996 till handkonsolen Nintendo Gameboy. Grund-konceptet är det samma nu som då: spelaren har rollen som pokémontränare och ska både fånga in och träna de små monstren. Spelaren kan sedan strida mot andra pokémon-tränare och samla erfarenhetspoäng som leder vidare till en högre nivå (level). 

“Fantastiskt alternativ”

Pokémon, med sin slogan “Gotta catch em all”, har genom åren gett upphov till tv-serier, långfilmer, samlarkort och mängder av kringprodukter i form av prylar och kläder. Men den formidabla framgången som lockade helt nya kategorier spelare kom först i somras, när Googleägda bolaget Niantic smälte samman pokémonvärlden med tjänsten Google Maps. De japanska monstren fanns plötsligt “på riktigt” över hela jordklotet och för att fånga dem behövde man ta sig till de fysiska platserna. 

En entusiastisk spelare kon-staterade två dagar efter att spelet släppts i Sverige att det förmodligen redan gjort större nytta för folkhälsan än vad folkhälsominister Gabriel Wikström åstadkommit under två år vid makten. 

Ministern själv lät sig intervjuas av Aftonbladet när han jagade pokémon utanför Rosenbad på lunchen. 

– Det har redan kommit rapporter på att människor rör på sig mer och går upp i tid för att de vill ut och jaga pokémon. Detta är människor som
annars hade suttit still med en mobilapp eller framför datorn och då är det här ett fantastiskt bra alternativ.

Wikström erkände senare i Nyhetsmorgon att det sociala spelet “är som ett gift” och att han “inte pratat med så här många personer sedan val-rörelsen”. 

Olyckor och problem

Snart kom emellertid rapporter om problem. Spelare skadade sig när de klättrade över stängsel, gick in i träd, ramlade från klippor eller blev påkörda. Rånare ska ha lockat till sig offer genom att lura spelare till avlägsna platser. Förvånade villaägare fick se hur spelare invaderade deras privata trädgårdar, där det tydligen bosatt sig ett sällsynt och eftertraktat monster. 

Ledningen för Auschwitz-muséet tvingades vädja till spelutvecklaren Niantic att ta bort området från spelet av hänsyn till offren för förintelsen. 

Pokémon Go har också drabbats av mer generell kritik. Författaren Katarina Bjärvall skrev i en debattartikel i Dagens Nyheter att spelet är ytterligare ett exempel på hur skärmar fjärmar oss från både verkligheten och andra männi-
skor. Forskning visar, menade hon, att hjärnans belöningssystem får ständiga kickar då vi avancerar uppåt i de digitala spelen. Därmed får vi “svårare att roa oss själva, koncentrera oss på tankar, samtal eller böcker, att observera vår omgivning med våra sinnen, att processa information som inte är digital och att ägna oss åt kreativt skapande.”

Mothuggen kom snabbt från både experter som ifrågasatte den refererade forskningen och från överlyckliga föräldrar som kunde konstatera att deras barn blivit rörligare och gladare.

Så vad ska man tro? 

Kanske dags att ladda ner appen och ge sig ut på jakt efter sanningen om monstren? 

Med Pokémon Go får du med barnbarnen på promenad

Så blir du monsterjägare

Appen laddas ner gratis och finns till både Iphone och Android-telefoner. 

Spelets värld återges på samma sätt som i kartappen Google Maps, men med annan grafik och andra färger. Spelets vägar, vatten och terräng stämmer alltså med verklighetens. 

De gulliga monstren uppenbarar sig på kartan och fångas genom att spelaren kastar en virtuell boll på dem. 

På vissa platser finns så kallade pokéstops (där man hämtar bollar) och gym (där man slåss mot andra spelare). 

 

Böcker för nybörjare och proffs

Vill du ha analog hjälp att bli en framgångsrik, digital monsterjägare? I höst kommer flera guideböcker, bland andra Pokémon Go – den inofficiella handboken (Bokförlaget Semic), Pokémon Go – den ultimata handboken (Pagina förlag) och Den ultimata inofficiella guiden – Pokémon Go (Egmont Publishing). 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top