Upptäck gästvänliga och smakrika Georgien

I gränslandet mellan Europa och Asien hittar vi det ännu oupptäckta landet Georgien. Trots närheten till större länder som Ryssland, Turkiet och Iran har landet en egen och stolt kultur.

Georgien stoltserar med magnifika landskap, spännande historia och en säregen mat- och dryckestradition. Under resan gör vi en djupdykning i landet och beskådar bland annat höga berg, vinodlingar, fascinerande städer och utposter längs gamla sidenvägen. Följ med Icakuriren och upptäck landet innan alla andra hittar hit.

I Tbilisi bor vi på Holiday Inn som är ett fyrstjärnigt hotell med hög komfort. Hotellet är inhyst en stor glasförsedd skyskrapa som ger ett imponerande intryck där det står ut mot omgivande bebyggelse. Större delen av hotellet är nyrenoverat och har en modern och trendig design. Här finns även en stor utomhuspool med solstolar och sommarterrass med servering. Hotellet är beläget på västra sidan av floden Kura, ca 2,5 km från knutpunkten Heroes Square och ca 4 km från Gamla stan. 

Upptäck gästvänliga och smakrika Georgien
Foto: Shutterstock

Dag 1 Ankomst Tbilisi
Under eftermiddagen avgår vårt flyg från respektive skandinavisk flygplats. Efter en mellanlandning i Kiev flyger vi vidare till Tbilisi, Georgiens huvudstad. Strax efter midnatt kommer vi fram och möts av vår reseledare som tar oss till det bekväma och centralt belägna hotell Holiday Inn.

Dag 2 Stadsvandring och middag med dansuppvisning och musik
Med den nattliga ankomsttiden i beaktande inleder vi inte dagens program förrän vid lunchtid då det är dags att upptäcka Tbilisi. Tillsammans med vår svensktalande reseledare och engelsktalande lokalguide gör vi en djupdykning i Tbilisis intressanta historia. Vi får bland annat se Metekhikyrkan från 1200-talet, Narikalafästningen, de turkiska badhusen, Samebakatedralen och shoppinggatan Shardeni. Vi ser också den futuristiska freds- och vänskapsbron och njuter av fin utsikt från både linbana och bergbana. Under kvällen beger vi oss till en typisk georgisk restaurang för en inblick i landets mat och dryckeskultur. Här bjuds vi på en uppvisning av georgisk dans och musik.

Dag 3 Utflykt i vinets tecken
Efter frukost färdas vi med buss österut till regionen Kakheti, vars bördiga jord lämpar sig mycket bra för vinodling. I denna region har man hittat vinkrus så gamla som 8 000 år! Vårt första stopp är staden Sighnaghi, vars arkitektur för tankarna till Toscanska byar. Innanför stadsmurarna hittar vi kullerstensgator och hus i alla möjliga pastellfärger. I närheten stannar vi till för lunch hemma hos en georgisk familj som även bjuder på hemgjort vin och den georgiska delikatessen tjurtjchela. Vi fortsätter vidare till den majestätiska Tsinandaliparken som skapades åt den georgiska 1800-talspoeten Alexander Chavchavadze. Här får vi möjlighet att vandra runt och beundra de vackra omgivningarna samt prova ett glas lokalproducerat vin. Mätta och belåtna återvänder vi sedan till Tbilisi för gemensam middag på en närliggande restaurang.

Dag 4 Besök på vingård och god mat och dryck i Kazbegi
Vi checkar ut från vårt hotell och tar sikte på den gamla georgiska huvudstaden Mtscheta. Här besöker vi Jvariklostret, vackert beläget ovanför staden, och den Unescovärldsarvsklassade Svetitskhovelikatedralen. Bussen tar oss vidare till vingården Chateau Mukhrani som under 1800-talet grundades av en georgisk prins, Ivane Mukhrantbatoni. Vinerna från den här vingården vann redan efter några decennier priser världen över på grund av sin höga kvalitet. Här får vi veta mer om den georgiska vintillverkningen och självklart även provsmaka! Efter vingårdsbesöket väntar oss några av de mest spektakulära naturscenerierna i regionen, Kaukasusbergen. I regionens kanske mest kända ort, Kazbegi, checkar vi in på bekväma Rooms Hotel och njuter av god mat och dryck medan vi blickar ut över den magnifika utsikten.

Dag 5 Höga höjder och majestätiska vyer
Med hjälp av fyrhjulsdrivna fordon utforskar vi de bergiga omgivningarna. På 2 200 meters höjd, det vill säga högre än Kebnekaises topp, hittar vi en av Georgiens högst belägna byar. Vi stannar till och njuter av ett enastående panorama och har vi tur med vädret ser vi toppen på det över 5 000 meter höga berget Kazbegi, ett av de högsta bergen i Europa. Hos en lokal familj bjuds vi sedan på en för regionen typisk lunch. Dagen fortsätter sedan med majestätiska vyer över höga berg i gränslandet mellan Georgien och Ryssland, Europa och Asien. Under eftermiddagen kommer vi åter tillbaka till hotellet för en god middag.

Dag 6 Grottstaden Uplistsikhe
Det har nu blivit dags att lämna de höga Kaukasusbergen och färdas tillbaka i riktning mot Tbilisi. På vägen gör vi stopp i grottstaden Uplistsikhe som var ett av regionens främsta handelscentra längs sidenvägen. Vi gör sedan ett besök i staden Gori, framförallt är känd som Josef Stalins födelseort. På Stalinmuseet får vi reda på mer om hans fascinerande liv. Efteråt åker vi till Tbilisi och checkar in på det för oss välbekanta hotellet Holiday Inn.

Dag 7 Historisk utflykt
Idag utforskar vi regionen sydväst om Tbilisi. Vi besöker bland annat ett besök i byn Bolnisi och får se den mäktiga Sionikatedralen som hyser de äldsta skrifterna på det georgiska alfabetet. I orten Dmanisi har arkeologer har hittat 1,8 miljoner år gamla lämningar från förmänniskor, de äldsta utanför Afrika, och efter besöket på det intressanta museet återvänder vi till Tbilisi.

Dag 8 Hemresa
Det blivit dags att lämna underbara Georgien med storslagna minnesbilder och upplevelser för livet. Efter att vi checkat ut från hotellet åker vi till flygplatsen och går ombord på flyget. Efter en mellanlandning är vi under kvällen åter hemma i Skandinavien. 

Upptäck gästvänliga och smakrika Georgien
Foto: Shutterstock

Resfakta
Resdatum grupp 1: 2 september – 9 september
Resdatum grupp 2: 9 september – 16 september

Pris
13 980 kr per person i del av dubbelrum
Avreseflygplatser: Arlanda och Köpenhamn  

Allt detta ingår i resans pris

  • Flyg i ekonomiklass med Ukraine Air
  • Flygskatter och avgifter
  • 7 nätter med del i dubbelrum
  • 7 frukostar
  • 6 middagar
  • 2 luncher
  • Busstransfer mellan flygplatsen och hotellet
  • Utflykt: Stadsrundtur i Tbilisi
  • Utflykt: Vinregionen Kakheti
  • Utflykt: Gamla huvudstaden Mtskheta
  • Utflykt: Vinprovning på Chateau Mukhrani
  • Utflykt: Magnifika Kaukasusbergen
  • Utflykt: Grottstaden Uplistsikhe
  • Utflykt: Stalins födelsestad Gori
  • Utflykt: Bolnisi och Dmanisi
  • Svensktalande guide från Scandorama under hela resan
  • Engelsktalande lokalguide under hela resan

Tillägg per person
Enkelrumstillägg: 2900 kr
Avbeställningsskydd: 1000 kr
Reseförsäkring: 325 kr

Så här bokar du
Ring Scandorama 040-600 00 00 eller gå in på www.scandorama.se/icakuriren

Vi reserverar oss för eventuella program, pris och tidtabellsändringar utanför vår kontroll. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top