Åtta höjdpunkter på heta Kuba

De nya relationerna med gamla ärkefienden USA kommer att förändra Kuba. Nu tar många chansen att resa hit innan landet blir som "alla andra" – och i jul och nyår är Kuba ett av de mest bokade resmålen.

Fakta

Åtta höjdpunkter på heta Kuba
Resa hit

Under vintersäsongen går charterflyg (Apollo och Ving) till Varadero. KLM och Air France flyger till
Havanna med ett byte. Direktflygen tar cirka 11 timmar.  Pris: en vecka på Apollos tre-stjärniga hotell i Varadero, från 8 698 kronor.
Tidsskillnad
Svensk tid – 6 timmar. 
Bästa tid
Torrt och soligt november-april, varmt under sommarmånaderna, risk för orkan augusti-november.
Språk
Spanska.
Valuta
En nationell och en konvertibel valuta. Turister använder pesos convertibles (CUC). En CUC =
1 dollar. Ta med euro och växla på plats. Kreditkort används begränsat.
Mat & Dryck
Bäst äter man på en paladar, “hemma hos restaurang”.  Genuint och oftast traditionell kubansk mat.
Boende
Många stora hotell har ett intressant förflutet. Klassiska Hotel Nacional de Cuba har hyst gäster som Marlon Brando och Frank Sinatra. På Hotel Habana Libre, gamla Hilton, upprättade Castro sitt högkvarter vid revolutionen 1959. Att bo hemma hos en kubansk familj, en casa particular, är populärt och billigt. 
www.havanacasaparticular.com
Mer info
Kuba är en kommunistisk diktatur med ett tillåtet parti. I december 2014 beslutade USA och Kuba att återuppta
diplomatiska förbindelser.
Läsning
Kuba av Thomas Gustafsson, Lonely Planets Kubaguide, Vår man i Havanna av Graham Greene, Den gamle och havet av Ernest Hemingway.

1. Havanna – en bedagad skönhet

Förfallna hus, färgglada 50-tals-bilar som spyr ut avgaser, inga reklamskyltar, knappt några butiker. Men heller inte den påtagliga, västerländska stressen.
I Havanna tycks tiden ha stått stilla sedan kommunisterna tog över för 55 år sedan. Att komma till Kuba är verkligen som att resa bakåt i tiden. Småärenden som i andra länder fixas på ett kick – ta ut pengar, köpa tandkräm, leta internetuppkoppling – blir här omständliga projekt. Det är ont om både butiker och bankomater. Glöm Facebookuppdateringar och shopping alltså. Här är inte konsumtion grejen. Så länge det inte handlar om revolutionären Che Guevara. Han hårdexploateras i alla dess former. På t-shirts, väskor, pins, muggar – mörklockige Ches vackra ansikte dyker upp överallt.
“Vänta inte för längre med att resa till Kuba, snart är allt förändrat”, brukar det heta. Att landet kommer att reformeras är uppenbart och förstås på många sätt efterlängtat. I december meddelade USA och Kuba att de diplomatiska relationerna mellan länderna ska börja normaliseras efter decennier av kallt krig. USA:s handelsembargo kommer inte att försvinna i en fingerknäppning, däremot väntas beslut som innebär förenkling av både resor och handel mellan länderna.
– Det är klart att alla undrar vad samtalen med Obama ska leda till. De flesta kubaner hoppas att vissa saker förändras, men att annat förblir som det är. Den som lever får se. Kubanerna är i nuet, de bekymrar sig inte precis om morgondagen, säger Michel Miglis, svensk filmare, som är bosatt i Havanna och driver den populära restaurangen Miglis bar.

2. Åk Buick från 1959

– Den är min och jag har renoverat den själv, säger chauffören Eddie om sin ceriserosa Buick från 1959 och skruvar upp volymen på salsamusiken.
Att hyra en amerikansk bil inklusive chaufför i ett par timmar och åka på sightseeing i Havanna rekommenderas. Vinden i håret, solbrillorna på näsan, benen som klibbar mot syntetsätet – i baksätet på Eddies bil infinner sig känslan att vara statist i en 50-talsfilm. De renoverade femtiotals-amerikanarna är utmärkande för den kubanska gatubilden. Enligt Eddie är “kubanerna världens bästa mekaniker” tack vare all handfast träning. I samband med USA:s handelsembargo på sextiotalet stoppades exporten av bilar till Kuba, sen dess har kubanerna fått vårda och reparera de bilar som finns.
Viktiga stopp på sightseeingen är Revolutionstorget där gigantiska första-majparader äger rum, och att njuta av utsikten över stan från det gamla fortet, numera museet Castillo el Morro. Rundturen avslutas i Habana Vieja, gamla Havanna, som finns med på Unescos världsarvslista. Här har de koloniala husen fått sig en ansiktslyftning, och här finns mysiga uteserveringar och imponerande duktiga gatumusikanter på var och varannan trottoar.

3. Prata med folk på Malecón

Strandpromenaden Malecón är den naturliga samlingspunkten, inte minst i solnedgång. Åtta kilometer lång, och Havannas huvudpulsådra för både trafik och flanörer. De salta vågorna har slitit hårt på trottoaren, gatan och fasaderna. Här är förfallet och nedgånget, men ändå fullt av liv. Kärleksparen hånglar och blåsinstrumenten försöker överrösta vågorna.
Affärsmän, ungdomsgäng, familjer på kvällspromenad, musiker… Här är de, och här inleder man de mest intressanta spontansamtalen.
– Utbildningen och vården är bra på Kuba, men det är klart att unga kubaner drömmer om att kunna resa utomlands, att internet ska funka bättre och att de ska kunna köpa den mat de vill, säger Julio som spelar saxofon.
Han visar sitt ransoneringshäfte som visar hur mycket ris, bönor och kaffe han har rätt att köpa, och berättar om butikshyllor som gapar tomma.
–Revolutionen var bra för Kuba, men den gjorde inte mycket för matkulturen här i landet, säger han och ler brett. 

4. I Hemingways fotspår

Havanna är fylld av litterära referenser och Ernest Hemingway ligger bakom många av dem. Den legendariske författaren bodde på Kuba till och från i 30 år. Han älskade kubanerna, klimatet och inte minst fiskevattnen, och på Kuba skrev han bland annat Den gamle och havet. Det sägs att Hemingway drack sin mojito på La Bodeguita del Medio och sin daiquiri på El Floridita. Turisterna trängs på båda barerna, som är trevliga, men lite väl turistiska. Eftersom de är så typiska för Havanna är det ändå roligt att ha besökt dem men det finns betydligt bättre barer, och mindre blaskiga daiquiris, i Havanna.
Många Hemingwayfans uppskattar snarare ett besök i Villa Finca Vigia, det hus som han köpte i samband med att han gifte sig med sin tredje hustru Martha Gellhorn. Villan är intakt, och ser ut som den gjorde när Hemingway lämnade den. När författaren flyttade hem till USA skänkte han huset åt det kubanska folket – precis som han gjorde med Nobelpriset. Också Hotel Ambos Mundos, där Hemingways favoritrum 511 har inretts till ett litet museum, är värt ett besök.

5. Lär om det revolutionärt förflutnaÅtta höjdpunkter på heta Kuba

Musik, cigarrer, rom, revolutionsromantik, dans, kolonial arkitektur i förfall, en knuten näve mot en röd solnedgång – få länder är så mytomspunna som Kuba. Det är lätt att bli förförd och glömma att det är en totalitär stat.
Kuba är komplext. En diktatur å ena sidan. Å andra sidan: Högst medellivslängd i Latinamerika, enligt WHO. Lägre spädbarnsdödlighet än i USA och Kanada. Gratis sjukvård och utbildning.
Det är inte ett måste att fördjupa sig i revolutionshistoria bara för att man befinner sig på Kuba, men en tur till Revolutionsmuseet borde intressera alla som är det minsta intresserade av politik och samtid. Museet är inhyst i den avsatte diktatorn Batistas gamla palats. Utanför ståtar båten Granma, som Fidel Castro, Che Guevara och de andra gerillasoldaterna seglade med från Mexiko till Kuba år 1956. Innanför museets väggar finns Batistas gyllene pistol, Fidel Castros kavaj och revolutionssymbolen framför alla andra: Ches svarta basker.

6. Legendariska hotell

Under Havannas glansdagar regerade maffiabossar som Benny “Bugsy” Siegel, Meyer Lansky och “Lucky” Luciano i staden, samtidigt som Frank Sinatra sjöng på scenerna, och Graham Greene, Ernest Hemingway, Errol Flynn och Cary Grant drack romdrinkar på barerna. Ett trivsamt sätt att minnas historien är att bege sig till Hotel Nacional de Cuba, slå sig ner i trädgården och beställa en mojito. Här samlades världens jetset när det begav sig. Ava Gardner, Marlon Brando och Winston Churchill är bara några kändisar som har checkat in här.

7. Insup atmosfären i Trinidad

Kuba är inte bara Havanna. På sydkusten finns Kubas härlig-aste stränder och vackraste städer. Trinidad är en favorit. Det är en av Karibiens bäst bevarade koloniala städer, som självklart är upptagen på Unescos världsarvslista.
Här slår man sig gärna ner några dagar och njuter av musikliv, och av att sitta på kaféer och prata med folk. Husfasaderna är färgglada och nyrustade (Unescopengar), Buena Vista Social Club-inspirerade band spelar i gatuhörnen, och männen sitter i skuggan och suger på feta cigarrer. Att vandra genom Trinidads stadskärna är som att knalla runt på ett museum om Kuba. Strax utanför världsarvsstaden breder en fyra kilometer lång sandstrand, Playa Ancon, ut sig. Den ska man inte missa om man är i krokarna. 

Åtta höjdpunkter på heta Kuba

8. Slappa på stränderna i Varadero

Varadero, två timmars bilresa öster om Havanna, är Kubas absolut mest utvecklade semesterort, och ärligt talat väldigt turistisk. Ett slags Gran Canaria för framförallt kanadensare, och det genuint kubanska har anpassats till semesterfirare.
Men Varadero har ett trumfkort: en elva kilometer lång, paradisisk strand som brukar kallas “en av Karibiens bästa”. Vit, finkornig sand, och turkosblått hav. Hotell, barer och restauranger kantar stranden. Ju längre ut på Varaderoudden – desto pampigare hotell. Här njuter gästerna av romdrinkar à la all inclusive, vattensporter, familjevänliga poolanläggningar och ett nöjesliv som framförallt sker inom hotellmurarna. 
– Här är avslappnat, härligt, och den här stranden är bland de finaste jag har sett. Men det är ju knappast riktiga Kuba. Varadero är däremot det perfekta avslutet på en rundresa på Kuba. Eller en bra kombination med Havanna. Då får man det bästa av två världar. Men det vore synd att åka till Kuba och inte se annat än Varadero, konstaterar flygvärdinnan Julie från Tyskland.

 

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top