Design i hippa Helsingfors

Helsingfors – en grön designstad.

Experterna tipsar!

Milla Visuri, turistkoordinator i Helsingfors tipsar om tre saker man inte får missa när man är i Helsingfors:

  • Smaka på lokal mat! Besök den nyöppnade krogen Spis som använder färska nordiska råvaror. Gå också till gastropuben Lupolo, som serverar enkel mat med twist.
  • Besök paviljongen mellan Designmuseet och Arkitekturmuseet. Här finns utställningar, workshops, kafé och butik hela sommaren.
  • Håll koll på programmet i designhuvudstaden med en mobilapplikation. WDC 2012-appen är gratis och finns för Iphone, Nokia N9, Nokia Symbian, Android och Ipad.

Design i hippa Helsingfors
Njut av design i Helsingfors
Utan Marimekkos färgstarka, lekfulla tyger vore världen ett dystrare ställe. Samma mönster som gjorde företaget världskänt på 1950-talet lockar nya köpare 2012. Foto: Ann-Kristin Rönnerbäck

Helsingfors älskar design. Bara några minuters promenad från hamnen och Finlandsbåtarna finns stadens designdistrikt, “Design District Helsinki”. Det består av 25 gator och 190 medlemmar från smyckestillverkare till barägare, från gallerier till klädaffärer och från formgivningsbyråer till hotell som samlats runt Dianatorget vid Rödbergen. I området mellan Arkitektmuseet och Designmuseet byggs en paviljong som ska bli stadens “vardagsrum” med workshops, föredrag och musik på temat design.

I de havsnära stadsdelarna Västra hamnen, Fiskehamnen och Kronbergsstranden byggs nya bostadsområden. Söder om Arabiastranden planeras Helsingfors eget Manhattan med åtta stycken skyskrapor, den högsta är tänkt att bli 126 meter hög!

Grön utveckling

Under året pågår också flera aktiviteter för att göra staden grönare. Under ledning av miljöorganisationer har Helsingfors blivit me­delpunkt för urban odling, så kallad gerillaodling.

På övergivna bygg­arbetsplatser planteras blommor och på hustaken odlas potatis. Och bli inte förvånad om du ser människor plantera växter i stadens parker på en söndag. De är bara studenter som ansvarar för parkernas uppiffning!

Ett lite udda projekt är Kauko Café, världens första interaktiva kafé. Via sajten www.youdesign.fi kan vem som helst styra vad som händer på kaféet. Du kan ändra musiken, justera belysningen och höja och sänka de stolar gästerna sitter på och direkt se hur de reagerar. Genom att leka med designen vill man få besökarna att upptäcka skillnaderna mellan bra och dålig design och visa att design även handlar om funktion, inte bara yta.

RESFAKTA

Res med färja, Silja Line, www.vikingline.se eller Viking Line, www.tallinksilja.com/sv.

Direktflyg går till Helsinki Vantaa från Arlanda och Bromma flygplats. Flygtid cirka en timme. Pris två personer från 1 400 kr tur/retur.

Boende

Designhotell: Hotell Fabian, vid Design District, Fabiangatan 7. Dubbelrum 2 nätter, från 3 500 kr. www.hotelfabian.fi.

Klaus K, designhotell nära Esplanadparken, Boulevarden 2. Dubbelrum två nätter, från 2 800 kr. www.klauskhotel.com.

Här finns design

Design Museum, Högbergsgatan 23, www.designmuseum.fi.

Design Forum Finland, Skillnadsgatan 7, www.designforum.fi.

Arkitekturmuseet, Kaserngatan 24, www.mfa.fi

Läs mer om World Design Capital Helsinki 2012:

www.wdchelsinki2012.fi

www.designdistrict.fi.

Shopping

Aarika: Möbler, smycken, tårtfat och konstverk av träkulor, Norra Esplanaden 27, www.aarikka.com.

Pino: Personliga och vackra bruksföremål, Fredriksgatan 22, www.pino.fi.

Arabia Outlet: Designmärken som Iittala, Hackman och Rörstrand, Tavastvägen 135, www.arabianmuseo.fi.

Äta

Café Ekberg: Anrikt kafé med bordsservering, Boulevarden 9, www.cafeekberg.fi.

Café Esplanad: Folkligt med fenomenala bakverk, Norra Esplanaden 3, www.esplanad.fi.

Cafe Bar Luomus: Fika i designmiljö. Designmuseum, Högbergsgatan 23, www.designmuseum.fi.

Gamla saluhallen: Södra Kajen, www.wanhakauppahalli.com.

Sushi Bar & Wine: Fredriks­gatan 42, www.sushibar.fi.

Grotesk: Ludvigsgatan 10, www.grotesk.fi.

Torni’s Ateljee Bar: Yrjöngatan 26, www.ateljeebar.fi.

Tips

Vid soligt väder – missa inte “Brunsan”, Brunnsparken, en av Helsingfors äldsta och mest kända parker, en idealisk plats för picknick och joggingturer. Här kan du även slå dig ner vid ett av de många kaféerna med utsikt över det glittrande havet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top