Helsingfors på fyra dagar

Upplev Världens Designhuvudstad 2012 på fyra dagar.

Helsingfors på fyra dagar
Helsingfors på fyra dagar
Eat & Joy – en ny ekobutik värt ett besök. Foto: Ann-Kristin Rönnerbäck

Torsdag

Design District & Savoy

Solen skiner när vi landar på Helsinki Vantaa Airport. Jag och min man har lämnat tonåringarna hemma för en weekend i designhuvudstaden.

På flaggskeppsbutiken Design Forum får vi en pratstund med säljkoordinatorn Eija Taljavaara som tipsar om det senaste inom designområdet. Bland annat får vi veta att färgstarka hattar med tofs är det hippaste just nu bland unga designmedvetna Helsingforsbor.

Vi fortsätter till Designmuseum i närheten, som har en spännande basutställning med de finska designundren; Alvar Aalto, Marimekko, Kaj Frank, Harri Koskinen…

I designkaféet får fötterna vila och vi fyndar fina Arabiaaffischer. På kvällen hamnar vi på en enkel men trevlig hamburgerbar vid Fabiangatan. För att få en doft av den fina världen avslutar vi aftonen med att ta hissen upp till 8:e våningen till lyxkrogen Savoy vid Esplanaden och kikar på originalinredningen från 30-talet, ritad av Alvar Aalto. Och vilken design sen! Nästa gång beställer vi fönsterbord och tar in Mannerheims favoriträtt Vorschmack som sägs smaka underbart!

Fredag

Saluhallen & Kafé Ekberg

För svenska resenärer rymmer Helsingfors ett trumfkort. Språket. Trots att bara sex procent av befolkningen talar svenska som modersmål, förstår många språket. Dessutom har stadens gatuskyltar både svenska och finska namn. Vi har bokat träff med turistkoordinatorn Milla Visuri från Designhuvudstadsåret, på Aleksanterinkatu, eller Alexandersgatan, mitt i centrum.

Milla bjuder på ingefärste med honung och berättar att hon tidigare jobbat för Visit Sweden i Stockholm, men nu flyttat hem med pojkvän till stadsdelen Rödbergen i Helsingfors. Milla jämför gärna den finska och svenska mentaliteten: “Svenskar fattar beslut i grupp och kompromissar. Vi finnar snackar inte så mycket. Vi gör saker genast!”

Fullproppade av information längtar vi efter vårt favoritställe Räkan vid Salutorget. Det blir en fantastiskt god Toast Skagen med nyrensade räkor! En halvtimme senare promenerar vi längs Esplanaden, förbi Svenska teatern, till Kafé Ekberg, ett anrikt kafé från 1850 där tiden verkar ha stått stilla.

Missa inte spårvagnen när ni är i stan! Spårvagn 6 tar oss till det gamla fabriksområdet Arabia och det nya bostadsområdet som växer fram längs med vattnet. Vi handlar glas i design av Matti Klemell på Ittala Outlet. På kvällen besöker vi baren högst upp på hotell Torni. Bästa utsikten får du från damtoaletten!

Lördag

Närproducerat & Kiasma

Helsingfors är liksom lagom, en storstad och småstad i ett. Här finns spårvagn, buss och tunnelbana men bäst är att promenera. Vi släntrar i väg till Mannerheimsvägen 22–24 där en av Finlands stora designers, Harri Koskinen har inrett den lilla saluhallen som hela Helsingfors snackar om just nu; Eat & Joy. Ekologiskt odlade och närproducerade varor från cirka 250 små utvalda producenter säljs i den väldesignade lokalen.

På andra sidan gatan finns museet Kiasma med nutidskonst. Bara exteriören är värt ett besök med sin djärva arkitektur ritad av den amerikanske arkitekten Steven Holl. I Kiasmas butik finns konstböcker, tidningar, prylar och färger. Vi blir kvar där länge och går slutligen därifrån med ett skissblock och några kritor. På hemvägen går vi förbi butiken Globe Hope där designern Seija Lukkala skapar kläder och väskor av återvunna tält från svenska armén. Middag äter vi på Sushi Bar & Wine i designdistriktet.

Söndag

Ortodoxa kyrkan

Vi packar väskorna, stoppar ner några tallbarstvålar från badrummet som souvenir och njuter av vår sista hotellfrukost med färskpressad juice, svart kaffe och nybakat bröd innan vi tar en promenad förbi den vackra vita Domkyrkan vid Senatstorget. Vi hinner också besöka den ortodoxa kyrkan, Uspenskijkatedralen på Skatudden, som ger en påminnelse om Finlands närhet till det stora grannlandet i öst. Är det något vi missat? Ja, massor! Nästa gång ska vi inte glömma att besöka den enda allmänna bastun, den 70-åriga Kotiharjun sauna på Åstorgsgatan 1, som fortfarande värms med öppen spis. Men till dess, Kiitos Helsinki!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top