Fråga dietisten: Hur slipper jag magont?

Ställ dina frågor om mat, hälsa, träning och näring direkt till Icakurirens dietist Viveca Annell på icakuriren.se.

Fråga dietisten: Hur slipper  jag magont?

Fråga Jag är en 27-årig tjej, som har haft problem med magen sedan åtta år tillbaka. Efter prover, tester och så vidare äter jag sedan fem år endast laktosfritt och vetemjölsfritt samt undviker vissa livsmedel som jag vet ger besvär; kokos och avokado. Men fortfarande har jag besvär av magont/ smärtor, kramper och svullen mage i perioder, känner mig aldrig helt symtomfri. Hur ska jag göra? Jag har ändrat min kost och tycker jag borde få ut mer av det än jag gör.

Elina

 

Dietisten svarar Det låter av dina symtom som du har en känslig tarm, alltså IBS. Dina besvär har pågått länge och jag utgår från att dina magproblem har utretts hos läkare så det inte är något annat som stör din mage. 

Vid IBS kan symtomen lindras när man minskar vissa
typer av kolhydrater, så kallade fermenterbara kolhydrater. Det handlar om att vara försiktig med fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. 

Jag föreslår att du bokar tid hos dietist för att få hjälp med kostbehandlingen, som kallas FODMAP. Du kan läsa mer om FODMAP på ibsfri.se. 

Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top