Fråga dietisten: Behöver vi gluten?

Ställ dina frågor om mat, hälsa, träning och näring direkt till Icakurirens dietist Viveca Annell på icakuriren.se.

Fråga dietisten: Behöver vi gluten?

Fråga Är gluten dåligt för alla? Många verkar må så mycket bättre av att ta bort gluten ur kosten, så jag funderar på om även jag ska göra det, även om jag inte har några särskilda magbesvär. Vad rekommenderar du?

Martina 

 

Dietisten svarar:  Glutenfritt är en stor trend i USA som också blivit trendigt här. Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg och korn. 

Personer med konstaterad glutenintolerans förstör tarmslemhinnan när de äter gluten, och måste hålla en strikt glutenfri diet hela livet. Men det är många som inte är glutenintoleranta som tycker de mår bättre när de väljer glutenfritt, bland annat personer med IBS. 

Men om det är gluten som ger magproblem vid IBS är osäkert. Det kan vara andra ämnen i spannmål som ger besvär med magont, gaser, förstoppning eller diarré. Du behöver inte välja bort gluten för att äta en hälsosam kost.

Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top