Hur får jag bättre tarmflora?

Hur får jag bättre tarmflora? Jag har läst mycket om att bakterierna i tarmen är så viktiga, och till och med kan riskera sjukdomar på...

Hur får jag bättre tarmflora?

Jag har läst mycket om att bakterierna i tarmen är så viktiga, och till och med kan riskera sjukdomar på andra ställen i kroppen. Vilka olika sätt finns det att få en bättre bakterieflora? Jag har en tarmsjukdom i släkten, och vill gärna förebygga problem.
Kajsa K

Svar:

Vår tarm innehåller hundratals olika bakterier och de flesta är nyttiga för oss.
Vi kan stödja de goda bakterierna i tarmen genom att “mata” dem med en speciell typ av sockerarter, så kallad prebiotika.  Prebiotika är oligosackarider och finns bland annat i lök, bönor, ärter, linser, jordärtskockor och havre.
Du kan också tillföra tarmen nyttiga bakterier genom att äta probiotika. Probiotika är olika typer av mjölksyrebakterier som tillsätts livsmedel, oftast i mjölkprodukter och fruktsoppor.
Probiotika finns också att köpa som tabletter. Ett annat tips är att äta mjölksyrejästa grönsaker.

Viveca Annell

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top