Vad är bäst att äta för min diabetes

Vad är bäst att äta för min diabetes

Jag har diabetes som upptäcktes för ca 10 år sen. jag gick direkt över till GI-dieten och slipper ta medicin! Tappade 16 kg på ca 3 månader! Så jag håller ganska hårt på vad jag äter... fortsätter med GI och mår rätt bra. Jag har fibromylargi och är förtidspensionerad. MEN,mitt kolestrol är för högt! fP-Kol 7,3mmol/l Ref.max5. fP-Hdl-Kol 1,98 mmol/l Ref.max2,7. P-Kolkvot 3,7 Ref.max 4 fP-LDL ber 4,96mmol/l Ref.max 3,5. B-GhbA1c 6,1% max 5,9. B-Hb 145g/l max 155. E-MCV 98Fl max 98. E-MCH 33pg max 33. Läkaren ville sätt mig på Ezetrol 10mg 1tabett om dagen. Jag har för ca 4 år sen fått ett annat liknade medel,som jag fick yrsel och riktigt ont i muskler o leder,så jag var väldigt skeptisk... jag googlade på Ezetrol och bestämde mig för att INTE börja med dem! Jag har inte kollat mina levervärden ännu.Läkaren skulle kolla levern efter 1 månad så jag har en ny tid till slutet av denna månad. Alla prov är på fastande mage.

Jag hittade ett "naturmedel" "punariisi Q10" (rött ris) som tydligen några andra läkare här på Åland rekommenderat till sina patienter. Det finns tydligen något motsvarande i Sverige.....

Läkaren ville att jag skulle lägga om min diet, men han sa inte vad jag skulle ändra på. Jag vill ju inte att sockret ska gå upp....Vad ska jag göra?

Svar:

Hej Rita!
Det är mycket bra att du med viktnedgång och GI-kost klarar dig utan mediciner för din diabetes. Det går att påverka höga kolesterolvärden med hjälp av kosten men ibland kan medicinering vara nödvändig. Jag föreslår att du ber din läkare om remiss till dietist för hjälp med kosten för ditt höga kolesterolvärde.
 
Några råd för att minska kolesterolvärdet:
Använd flytande matfett eller olja vid matlagning och ta lite oljedressing på salladen.  Ät några nötter, mandlar eller frön dagligen och ät gärna avokado.

Ät fisk, helst fet fisk, 2-3 gånger i veckan. Förslag; smörgås med makrill i tomatsås.

Ät gärna produkter av havre och korn t ex havregrynsgröt, bröd med havre, havreflingor, pasta med havrefiber, korngröt, korngryn. Havre och korn innehåller vattenlösliga fibrer, betaglukan, som kan hjälpa till att sänka kolesterolvärdet.

Även ärter, bönor och linser innehåller mycket vattenlösliga fiber. Ät dem kalla i sallader, i soppor, grytor eller mixa till smörgåspålägg. Ät mycket grönsaker av många olika sorter.
 
I Sverige finns flera produkter berikade med växsteroler som har effekt på kolesterolvärdet. Det finns i vissa margariner, i drycker och shots. De ska användas dagligen för att ge effekt.

Tyvärr känner jag inte till naturmedlet punariisi Q10.
 
Må gott och hoppas du kommer till rätta med din förhöjda kolesterolvärde.
 
Vänliga hälsningar
Viveca