Jag vill gå ner mer i vikt

Jag vill gå ner mer i vikt HejJag har svårt att äta varierad kost, och tycker egentligen inte alls om mat. Det är verkligen bara...

Jag vill gå ner mer i vikt

Hej
Jag har svårt att äta varierad kost, och tycker egentligen inte alls om mat. Det är verkligen bara ett måste. Jag är inte vegan men det är väl det närmaste jag kan beskriva min kost som, vegan mat. Av både smak och moral skäl. jag har gått ner drygt 20 kg men sedan planat ut. Jag vill bli av med ca 4kg till men inget händer längre. Jag arbetar aktivt och går och är igång hela dagarna. Min mat är mycket soppa, falafel och rotfrukter. Vad gör jag för fel när inget händer?

Svar:

Hej Maria!
Du har gått ner 20 kg, en stor prestation! Efter en sådan stor viktnedgång tar kroppen ofta en paus. Du är nära din målvikt och då brukar de sista kilona vara extra svåra att bli av med. Ha tålamod så kommer vikten att fortsätta nedåt om än i långsammare takt. Som vegan är det viktigt att du tillgodoser proteinbehovet. Ärter, bönor och linser och produkter där av är viktiga proteinkällor för dig. Det är bra att du äter falafel. Använd gärna andra proteinrika produkter som sojafärs, sojagrytbitar, sojamjölk och tofu. Quorn är ett annat proteinrikt livsmedel som finns både som färs, filéer, burgare och grytbitar. Soppa är bra mat som går att variera på många olika sätt. Använd olika typer av grönsaker, rotfrukter, bönor och linser i soppan. Se också till att få tillräckligt med fett av bra kvalitet från avokado, nötter, frön och oljor. Genom att använda rapsolja i matlagningen och gärna ta någon tesked linfröolja dagligen så får du de viktiga omega 3 fettsyrorna.
 
Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top