Jag har anorexia

Jag har anorexia

Hej!
Jag är en tjej på 16 år. I somras fick jag anorexia. Känner hur min kropp inte orkar svälta mer och jag försöker att inte göra det heller och har fått hjälp lite med min ätstörning, men jag är så osäker vad normalt är.
Kan du berätta vad:

1. Jag kan äta som frukost. En nyttig frukost då.
2. Vad är en normal potion?

Hoppas du kan svara på dessa frågorna. Och så att du vet så är jag inte underviktig. Utan jag har längden 1,63 och väger 59-60 kg.
Hoppas du kan svara:)

Svar:

Hej Angelica!
Bra att du känner att din kropp behöver mat och att du har fått hjälp med din ätstörning. Till frukost kan du äta en tallrik filmjölk eller yoghurt med 1 dl fiberrika flingor eller müsli. En smörgås med matfett och proteinrikt pålägg som skinka, leverpastej eller ost. Lägg gärna någon grönsak på smörgåsen också och ät en frukt. Havregrynsgröt med mjölk och smörgås är ett annat alternativ. Du kan också äta smörgås till frukost. Ett par smörgåsar med varierade pålägg, ett kokt ägg och en frukt är en bra frukost.
Till lunch och middag kan du använda tallriksmodellen som hjälp att äta en lagom stor portion. Dela in en normalstor tallrik delar i tre delar. I den ena delen lägger du potatis, pasta, ris, bulgur eller andra korn. I den andra delen lägger du kött, fisk eller kyckling och den tredje delen lägger du grönsaker. Ett hjälpmedel för dig att äta normalportion är att använda Måltidsmåttet. Måltidsmåttet mäter upp en normalstor portion. Det finns ett mått för kvinnor och ett för män. Måltidsmåttet säljs på ett flertal apotek.
 
Vänliga hälsningar
Viveca