Jag vill gå ner i vikt

Jag vill gå ner i vikt

Hej, jag tycker det pratas så mycket om vad man ska äta och inte hit och dit, är ganska förvirrande just nu. Mitt mål är att gå ner i vikt och frågan är, är det okej att byta ut 2 måltider mot nutrilett ett tag? Vill inte riskera att gå upp allt igen.

/ mvh tjej 18

Svar:

Hej Monica!

Jag förstår att du upplever det förvirrande med alla olika kostråd och dieter. Många gånger räcker det med sunt förnuft för att äta bra. Kroppen behöver många olika näringsämnen och säkraste sättet att tillgodose alla viktiga ämnen är att äta av många olika saker. Utesluter vi livsmedel som vissa dieter gör kan några näringsämnen hamna i underkant. För en hållbar viktminskning tror jag att det bästa är att inte göra för drastiska förändringar i vad man brukar äta. Det är mängden mat det handlar om, att se till att energiintaget är lägre än energibehovet, som avgör om man minskar i vikt. Med små smarta förändringar till exempel välja nyckelhålsmärkta produkter och se till att alltid fylla halva tallriken med grönsaker vid huvudmåltiderna kan man komma långt. Om man samtidigt är mycket måttlig med läsk, godis, snacks, glass och kaffebröd.

Ett sätt att gå ner i vikt är att byta ut en eller ett par måltider per dag mot en måltidsersättning typ Nutrilett. Det kan vara en hjälp att nå sin målvikt. Men för att behålla den nya vikten måste du lära dig ett sätt att äta som gör att du går upp i vikt igen. Glöm inte motion också är jätteviktigt för att gå ner i vikt och för att hålla vikten. Lycka till!

 

Vänliga hälsningar

Viveca