När torsken blir skrei är den som bäst

Sätt guldkant på tillvaron. Fiskmiddagen blir något utöver det vanliga när du bjuder på norsk skrei – en lyxig råvara som dessutom är enkel att tillaga. Här hittar du två riktigt smarriga skrei-recept. Smaklig spis!

Vinn en riktigt god fiskmiddag – så tävlar du

Nu kan du tävla med Norges Sjömatråd och vinna alla ingredienserna till en riktigt god skrei-middag. Sugen på att tävla? Tävlingen hittar du längst ner i den här artikeln. Lycka till!

Det har inträffat så länge norrmännen kan minnas. Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till den nordnorska kusten för att leka.

Under den länga färden genom kallt, klart vatten och hårda strömar, blir torsken muskulösare och får ett fastare, vitare och mer delikat kött. Väl framme vid sitt mål kallas den för skrei.

Världens största torsk-bestånd

Den norska delikatessen kommer från världens största torskbestånd i Barents hav. Därifrån ger sig runt en halv miljard torskar iväg för att leka kring framför allt Lofoten. Ungefär 90 procent återvänder sedan till betesmarkerna i Barents hav.

Grönt ljus från WWF

Beståndet är hållbart och tillväxten god. Detta tack vare de norska myndigheternas omsorgsfulla förvaltning. Skrei-fisket har även grönt ljus från WWF i Norge och hela landets torsk-fiske är certiferat av MSC (Marine Stewardship Council).

– En stor del är dessutom KRAV-certiferat. Så skrei kan du alltid äta med gott samvete, säger Line Kjelstrup på Norges Sjömatråd.

Här kan du läsa mer om norskt skrei-fiske.

När torsken blir skrei är den som bäst
Foto: Kjell Ove Storvik

En riktig delikatess

Hon berättar att den norska delikatessen kan serveras både på festen och till vardags, för att sätta extra guldkant på en vanlig tisdagsmiddag.

Råvaran håller mycket hög kvalitet och är dessutom enkel att tillaga – den passar därför såväl hemmakocken som mästerkocken.

Så lyckas du med skrei-middagen

Överlag steker många fisk för hårt. För att lyckas med din skrei-middag är det därför viktigt att vara noga med graderna.

– Det har aldrig simmat en torr fisk i havet. Fisken blir torr av för hög värme i ugnen eller stekpannan. Saftig fisk smakar bäst, så håll koll på temperaturen, säger Line Kjelstrup.

För att sedan ta reda på den perfekta tillagningstiden är bästa tipset att testa. Den riktiga fingertoppskänslan får du efter hand – men ett tidtagarur och en stektermometer är bra att ha hemma. Rekommendationen är en innertemperatur på 40-44 °C.

Sugen på norsk skrei? Här hittar du flera goda recept.

Skrei med chorizo 

I det här receptet möter skreiens milda, fräscha smak chorizons styrka. En garanterad middagsfavorit. 

När torsken blir skrei är den som bäst
Foto: Roland Persson

Du behöver:

800 g norsk skrei-filé 1 dl salt
1 l vatten
1 msk solrosolja

200 g chorizo
2 stjälkar persilja
1/2 granatäpple
1 citron

Potatismos
800 g potatis
2 dl mjölk
2 msk smör salt och peppar 

Gör så här:

• Sätt ugnen på 200°C.
• Skär skrei-filén i portionsbitar.
• Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl ner. Lägg i filén och låt den
ligga och dra 15 minuter.
• Lyft sedan upp fisken och torka av den med hushållspapper.
• Stek skreien i solrosolja med skinn- sidan nedåt i en het stekpanna tills skinnet blivit brunt, ca 3 minuter.
• Lägg skrei-bitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan uppåt och tillaga i ugnen tills fisken är färdig, ca 3 minuter (innertemperatur 40–44°C).
• Stek chorizon frasig i fettet från skreien. Strimla persiljan och ta ur granatäpplekärnorna. Riv sedan citronskalet och blanda ihop.

Potatismos
• Skala potatisen och skär den i skivor.
• Koka potatisen mjuk, mosa och rör i mjölk och smör till du får en lagom konsistens.
• Smaka av med salt och peppar.

Servera skreien tillsammans med den skurna chorizon på en bädd av granatäppleblandningen. Lägg en klick potatismos bredvid. 

Stekt skrei med ägg och kapris 

Den här rätten är inte bara god och lätt att laga. Den blir också vacker på tallriken. Smaklig måltid! 

När torsken blir skrei är den som bäst
Foto: Roland Persson

Du behöver:

800 g norsk skrei-filé 1 msk salt
solrosolja
2 vitlöksklyftor

1 msk smör
2 ägg
100 g norska räkor, skalade 150 g smör
1 schalottenlök
3 msk kapris
2-3 tsk citronsaft
salt och peppar
pepparrot 

Gör så här:

• Skär skrei-filén i portionsbitar och strö över salt. Låt dra i 7 minuter.
• Skölj av och torka fisken. Värm solrosoljan i stekpannan, lägg i filén och stek tills den är nästan genomstekt, ca 6–7 minuter.
• Vänd sedan fisken och stek den 1–2 minuter på den andra sidan.
• Tillsätt smör och vitlök i stekpannan mot slutet av stektiden och ös smöret försiktigt över skrei-filén.

Kaprissmör:
• Bryn smör och schalottenlök lätt, tillsätt kapris och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Ägg:
• Koka äggen i 7 minuter.
• Skala och riv äggen med rivjärn – först på den grova sidan sedan på den fina sidan av rivjärnet.
• Lägg ut en plastfilm och forma de rivna äggen till en cylinder. Rulla och pressa ihop.
• Lägg cylindern i kylen en timme så den sätter sig, skär upp.

Servera skreien på en bädd av riven pepparrot. Toppa med räkor och kaprissmör. Placera skivor av de rivna äggen brevid på tallriken. 

Vinn en riktigt god fiskmiddag – så tävlar du

När torsken blir skrei är den som bäst

Nu kan du tävla med Norges Sjömatråd och vinna alla ingredienserna till någon av recepten ovan så att du kan bjuda på en riktigt god skrei-middag. Svara på frågan nedan och skriv en motivering till vem du skulle vilja bjuda på en lyxig middag och varför. Lycka till! 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top