De pratar med barnen som inte har någon annan

För ett år sedan startade Rädda Barnen en stödlinje för nyanlända barn – och behovet av att prata med någon visade sig vara stort. – Många berättar att de vågar öppna sig för oss. En pojke sa att "du är ängeln som räddade mitt liv", säger samtalsstödjaren Osaman Basir.

Att vara barn och komma ensam till ett nytt land – det är svårt att föreställa sig hur det egentligen känns. Men att de som flyr till Sverige, utan sina föräldrar, kan behöva någon att prata med är desto lättare att förstå.  

För att fylla det här behovet startade Rädda Barnen en stödlinje för nyanlända barn i september i fjol. Sedan dess har man tagit emot drygt 1 400 samtal.

Spelar en viktig roll

Osaman Basir är 28 år och pratar svenska, engelska, dari och pashto. Hon har rötter i Afghanistan och flydde själv till Sverige för några år sedan. I dag arbetar hon som samtalsstödjare och tar emot samtal som kommer in till stödlinjen.

– Många barn har ingen kontakt med sin familj och bor långt ifrån större städerDe har många frågor och behöver någon att prata med på sitt språk eftersom de ofta inte pratar engelska, säger Osaman Basir.

Hon berättar att barnen behöver komma i kontakt med någon som kan deras eget språk – någon som förstår dem. Och där spelar hon och kollegorna på stödlinjen en viktig roll. Många gånger är samtalsstödjarna de enda barnen känner att de kan prata med.

Stöd Rädda Barnens arbete – bli månadsgivare här.

Frågor om hur det fungerar i Sverige

De som ringer till Rädda Barnens stödlinje vill ofta få information om hur det svenska samhället fungerar, men samtalen varierar naturligtvis mycket beroende på vilka länder barnen kommer från och hur länge de har varit här.

I december förra året var det flera som undrade hur julen är i Sverige.

– Det var en period då många barn, särskilt från Afghanistan, ville åka tillbaka. De reser med förväntningar från familjen och ofta känner stark stress i att få ett jobb och asyl. Men så tappar de hoppet och undrar hur man får pass för att komma hem, säger Osaman.

Stöd Rädda Barnens arbete – bli månadsgivare här.

De pratar med barnen som inte har någon annan
Osaman Basir brinner för att hjälpa de ensamkommande barnen. Foto: Moa Arevald/Rädda Barnen

“Blir rädda och upprörda” 

Hon berättar att de nya asyllagarna är ett annat ämne som kommer upp under samtalen.

– Nu när barn får avslag, hör de av sig. En del har hört och läst saker och blir rädda och upprörda.

Hur kan ni hjälpa de här barnen?
– I början var jag rädd att jag inte skulle kunna hantera väldigt svåra situationer. Men genom att prata barnens språk märker vi att vi kan göra stor skillnad. Rent praktiskt kan vi till exempel  kontakta socialtjänsten, boka läkartid och hjälpa till med översättning. Men det är också viktigt att  bara finnas där och lyssna. Ibland är det samtidigt svårt. Som när någon bara ringer och gråter utan att säga något. Då gäller det att ha tålamod och hitta sätt att få barnet att prata.

Kommer du ihåg något samtal som känts extra viktigt?
– Alla samtal är viktiga. Men absolut, när jag känner att jag kan hjälpa någon. En pojke ringde och berättade att han var homosexuell. Han hade aldrig vågat säga det till någon och undrade om det var okej i Sverige. Det var speciellt. Många av de här barnen lever i länder där det kan innebära livsfara att berätta om sådana här saker. I den här situationen kunde jag ge honom råd och stöd, säger Osaman.

Hon fortsätter att berätta om annan pojke som mått psykiskt dåligt.

– Han ringde första gången för kanske tio månader sedan och under en tid hörde han av sig nästan varje dag. Nu ser jag hur han vuxit, fått mer hopp och ett jobb. Nu kan han ringa när han mår dåligt men jag vet att han får behandling, det känns bra. 

“Jag riskerar hellre att dö på vägen”

De här barnen känns så otroligt modiga, hur vågar de fly alldeles ensamma?
– Ibland undrar jag också det. Barn är starka, men det är inte lätt. Ibland åker de i grupp, de kanske träffar några i början av sin resa som de litar på. Men de riskerar sina liv – de kan utsättas för övergrepp, rån, våld och annat. Men de känner att de inte har något alternativ. Jag har intervjuat pojkar och frågat om de skulle ha gjort samma resa även om de vetat om alla riskerna, men barnen säger att de vet om riskerna och att de reser ändå. De riskerar sitt liv för ett tryggare liv och en framtid. Någon sa “jag riskerar hellre att dö på vägen hit än att dö varje dag hemma”. Jag försöker säga till barnen som ringer att “du är speciell och modig”. 

Rädda Barnens stödlinje har sedan starten hållit öppet varje dag mellan klockan 15–18, förutom på nyårsafton. Planen är att utöka stödlinjen med svarare på fler språk. 

Stöd Rädda Barnens arbete – bli månadsgivare här.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top