Smarta knepen: Så kan du sänka din elförbrukning med 5 procent

En skyhög elräkning är många villaägares värsta mardröm. Men det finns sätt att minska elnotan. Här tipsar elspecialisten Robert Palm från Schneider Electric om hur du kan få ner din elförbrukning.

Nu är hösten här och det bli allt kallare. Om några månader är det vinter, något som kan ge villaägare riktigt ont i magen. Då brukar elförbrukningen gå upp och med den också elräkningen.

Men det finns enkla knep att minska risken för en hög elräkning. Det menar Robert Palm, elspecialist på Schneider Electric.

– Att ha dimrar eller rörelsevakter, som tänds när du kommer in i ett rum och släcks efter ett tag, ger effekt. Ett annat knep är att sänka temperaturen inomhus med någon grad. Det märks inte jättemycket på inomhustemperaturen, men kan innebära stora skillnader för plånboken. Här brukar man prata om 5 procent på elräkningen. Samtidigt vill man ibland komma hem till ett riktigt varmt hus när det är minusgrader ute, säger Robert.

Här hittar du Schneider Electrics snygga dimrar. Kolla, vilken modell passar ditt hem?

Smarta knepen: Så kan du sänka din elförbrukning med 5 procent
Här ser du en svart och en vit dimmer och en rörelsevakt i mitten. Foto: Schneider Electric

Bästa tipsen

Hans bästa tips då är att installera termostater. Dessa kan du ställa in så att du har olika värme under olika tider på dygnet i olika rum.

– I badrummet vill du till exempel ha varmt på morgonen, men på natten kan du sänka temperaturen i golvet några grader. Och i sovrummet brukar många vilja ha det kallare för att kunna sova. I köket är det bra med något mellanting, säger han.

Vill du också sänka din elräkning? Här hittar du fler tips.

Smarta knepen: Så kan du sänka din elförbrukning med 5 procent
Här är två olika termostater från Schneider Electrics serier Renova och Exxact. Foto: Schneider Electric

Lättare att hålla en jämn värmenivå

Robert förklarar att du med termostater enkelt kan reglera värmen i olika rum och på det sättet får du den temperatur som passar dig och familjen bäst. Samtidigt blir det lättare att hålla en jämn värmenivå i huset.

Finns det något speciellt man ska tänka på när man har installerat termostater i sitt hem?

– Ja, du ska absolut inte vädra. Visst kan det vara skönt att få det lite svalare i ett rum, men här brukar jag säga att en termostat fungerar ungefär som en växellåda, som plötsligt gör att bilen drar mer bensin. För när det blir svalare eldar termostaten på för att hålla rätt temperatur. Vill du få ner värmen är det istället bättre att stänga av termostaten en stund, säger Robert Palm.

Vill du sänka din elnota? Här kan du läsa mer om Schneider Electrics termostater.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top