3 goda vardagsrätter med butternutpumpa

Butternutpumpa är verkligen en billig skatt i vinterköket. Med sin härliga färg och söta smak blir den ett piggt inslag i många rätter.

3 goda vardagsrätter med butternutpumpa
Kornotto med butternutpumpa
Huvudrätt

Kornotto med butternutpumpa

40 minuter   Recept från Icakuriren.se
Pumpafritters med äppelsalsa
Huvudrätt

Pumpafritters med äppelsalsa

30 minuter   Recept från Icakuriren.se
Thaigryta med butternutpumpa
Huvudrätt

Thaigryta med butternutpumpa

30 minuter   Recept från Icakuriren.se

Värt att veta om butternutpumpa

Butternutpumpa, eller butternut squash, har formen av ett päron och orangefärgat sött fruktkött. 

Den är rik på kalium och går utmärkt att till exempel ugnsrosta eller göra soppor och grytor av. Kärnorna kan också rostas och ätas. Pumpan uppskattas för sin lena konsistens och för sitt lilla kärnhus som är enkelt att skrapa ur. Sötman matchar salta ingredienser och passar bra ihop med syra och kraftfulla örter som salvia och rosmarin. Säsongen sträcker sig från september till februari.

Så länge den inte skärs upp har butternutpumpa väldigt lång hållbarhet och går att förvara svalt i flera månader.