Gott och miljövänligt med norsk torsk till middag

Norrmännen är stolta över sin torsk. Den fina råvaran kommer från världens största torskbestånd, där fisket är hållbart och kontrolleras noga av myndigheterna. Här bjuder vi på två härliga recept med fisk från vårt grannland. Laga och njut av en middag som är både god och snäll mot miljön.

Ursprung blir allt viktigare när vi väljer vilken sk vi ska lägga på tallriken. Vi vill veta att det vi stoppar i oss är schyst. Då är norsk torsk ett bra alternativ. I tusentals år har de små skesamhäl- lena varit Norges hjärta. Här har det traditionella sket förts vidare från generation till generation, med allt vad yrkesskicklighet och erfarenhet innebär.

– Havet är en del av vårt kulturarv och våra traditioner. Vi har stor respekt för allt som lever där, säger Line Kjelstrup på Norges sjömatråd.

Här kan du läsa mer om norsk torsk.

Prisats av stjärnkockar

Genom åren har också en bättre kunskap och förfinade metoder bidragit till den norska torskens höga kvalitet. Den fina råvaran har prisats av stjärnkockar världen över. Den norska torsken lever i jordens mest hållbara torskbestånd i Barents hav, där fisket kontrolleras noga.

– Norskt torskfiske är MSC-märkt och för att säkra att vi inte fiskar ur bestånden har vårt system för fiskeförvaltning stöd i en långsiktig plan, säger Line Kjelstrup.

Från hav till tallrik

Norge var ett av de första länderna i världen som införde ett spårningssystem för fiske. Det gör att man i dag kan se var all torsk kommer från och hålla ett öga på hur den mår.

– Varje fisk kan spåras från hav till tallrik. Beståndet har nått rekordhöjder tack vare en god, ansvarsfull och långsiktig förvaltning. Norsk torsk kan du därför alltid äta med gott samvete, säger Line Kjelstrup.

Hon menar att du absolut inte behöver vara någon mästerkock för att servera en god fiskmiddag. Och det bästa är att barnen också tycker om många torskrätter – även om en vanlig föreställning är just tvärtom. En undersökning från 2015 visar att de mest populära torskrätterna hos barn är ugnstekt fisk, panerad fisk och fiskgratäng.

För att du ska lyckas med din norska torsk finns det några enkla knep som är bra att känna till.

– Det viktigaste är att inte tillaga fisken för hårt. Vare sig du steker eller ugnsbakar använd gärna en stektermometer. Vid en innertemperatur på mellan 50–55 grader är fisken klar, säger Line Kjelstrup.

Enkla tumregler

Ska du istället laga kokt torsk? Då nns det några andra enkla tumregler att hålla sig till. Salta vattnet och koka upp. Sjud sedan sken tills den är genomkokt. Det tar cirka sju minuter. På nästa sida hittar du två härliga recept som båda innehåller norsk torsk. Smaklig spis!

Här kan du läsa mer om norsk torsk.

Kokt torsk med äggsås

Gott och miljövänligt med norsk torsk till middag
Foto: Ingar Eriksson

En riktig klassiker. Bäst blir rätten om du kokar torsken i ugnen som i det här receptet. Under tiden svänger du ihop äggsåsen. Servera med kokt potatis.

Ingredienser för 4 portioner

Du behöver: 

  • 600 g norsk torskfilé
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 paket sockerärtor
  • 1 l vatten
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 msk smör
  • 1 dl persilja

Gör så här: 

  • Koka upp vatten.
  • Lägg i en skivad schalottenlök och slå i vinet.
  • Salta och peppra.
  • Smörj en ugnsfast form.
  • Lägg i torsken, salta och peppra.
  • Slå över kokspadet.
  • Lägg på ett paket sockerärtor.
  • Täck med ett smörat smörpapper och ställ in i ugnen på 125 grader i cirka 10 minuter.
  • Under tiden, knäck fyra ägg i en tjockbottnad rostfri kastrull.
  • Tillsätt 1 dl grädde och 1 dl mjölk och låt stelna under omrörning.
  • Tillsätt sedan resten av grädden.
  • Mixa blandningen slät med stavmixer.
  • Lägg i en klick smör och fint hackad persilja.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Lägg upp torsken tillsammans med sockerärtor och kokt potatis.
  • Servera med den goda såsen till.

Här hittar du fler recept.

Inkokt torsk med ägg och sidfläsk

Gott och miljövänligt med norsk torsk till middag
Foto: Fabian Bjornstjerna

Torsk och sidfläsk passar fint ihop. Ett bra tips är att använda en digital stektermometer när du kokar torsken så att du får rätt innertemperatur.

Ingredienser för 4 portioner

Du behöver:

  • 600 g norsk torskfilé
  • 4 skivor rågbröd
  • 100 g färskost
  • 400 g potatis
  • 200 g sidfläsk
  • 4 ägg
  • 2 msk gräslök
  • 12 st stora kapris
  • 1 dl pepparrot

Gör så här:

  • Dela upp torsken i fyra bitar. Stick in termometern i fiskens mitt.
  • Sjud torsken i en kastrull med saltat vatten till att den fått en innertemperatur på 40 grader. Låt svalna.
  • Koka äggen och potatisen, låt svalna.
  • Bred färskosten på rågbröden och skiva över potatisen.
  • Skär upp sidfläsket i tärningar. Stek fläsket knaprigt. Låt svalna.
  • Hacka gräslök och riv pepparrot.
  • Dela kaprisen på längden.
  • Bryt torsken i bitar, dela ägget och fördela över rågbröden.
  • Toppa med resterande ingredienser. 

Här hittar du fler recept.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top