Purjon förtjänar huvudrollen – här är 3 recept att testa

Den milda purjolöken förtjänar att vara så mycket mer än en salladsingrediens. Låt den få huvudrollen i en krämig soppa, en enkel pasta, eller varför inte gratinera den på klassiskt vis.

Purjon förtjänar huvudrollen – här är 3 recept att testa
Pappardelle med bräserad purjo
Huvudrätt

Pappardelle med bräserad purjo

30 minuter   Recept från Icakuriren.se
Gratinerad purjo med salsiccia
Huvudrätt

Gratinerad purjo med salsiccia

35 minuter   Recept från Icakuriren.se
Purjolökssoppa med gröna ärter
Huvudrätt

Purjolökssoppa med gröna ärter

30 minuter   Recept från Icakuriren.se

Värt att veta om purjolök

Purjolöken är en tvåårig lökväxt som ursprungligen kommer från Medelhavsområdet. Där har den använts i årtusenden, främst som soppgrönsak. Purjolöken går utmärkt att använda rå, till exempel i sallader, men det går även bra att koka eller steka den, då får den en mildare, mer subtil smak. 

När purjolök odlas täcks delar av den med jord. Delen som växer under jord blir vit och mjäll. Det gör också att det mellan löklagren ofta finns jord och sand, som det är viktigt att skölja bort. Skär ett snitt längs med hela purjon och skölj sedan mellan löklagren, eller strimla purjon och lägg strimlorna i en skål med vatten i fem minuter. Då sjunker smutsen till botten och strimlorna kan lätt fiskas upp igen.