3 nya vardagsrecept med aubergine i huvudrollen

Med en aubergine på lut är middagen alltid nära. Den klarar sig fint både på egen hand och i sällskap med andra råvaror. Dess milda smak gör den dessutom enkel att kombinera med en rad olika kryddor.

3 nya vardagsrecept med aubergine i huvudrollen
Foto: Stefan Wettainen
Aubergine med miso
Huvudrätt

Aubergine med miso

40 minuter   Recept från Icakuriren.se
Caponata med kapris
Huvudrätt

Caponata med kapris

40 minuter   Recept från Icakuriren.se
Auberginepasta med chili och kanel
Huvudrätt

Auberginepasta med chili och kanel

40 minuter   Recept från Icakuriren.se

Värt att veta om aubergine

Aubergine, som också kallas äggplanta, tillhör potatissläktet. Vi är mest vana vid den djuplila varianten men det finns även vita och spräckliga auberginer. Skalet är inte bara vackert utan innehåller både fibrer och antioxidanter. 

Det kan vara bra att låta auberginen dra i salt, för att dra ut vätska och göra den fastare, om man ska grilla den eller använda den till gratänger. Ska den där-emot användas i en gryta, hoppa över det momentet och stek den långsamt tills den tappat rejält med vätska och blir helt mjuk. 

När aubergine steks suger den åt sig mycket fett men efter en stund, när den börjar släppa vätska, så släpper den även en del av fettet. 

Förvara den svalt, men inte för kallt, då kan den få fläckar på skalet.