3 goda vardagsrätter med kikärtor

Kikärtan är en älskad baljväxt med brett användningsområde. Vi använder den – självklart – i falafel men också i soppa och mustig panna.

3 goda vardagsrätter med kikärtor

Falafel med couscous

  • Huvudrätt
Visa recept

Värt att veta om kikärtor

Kikärter på burk eller tetra passar bra i soppor, grytor, sallader och röror. De kan också rostas med kryddor och ätas som snacks. Kikärter har fast konsi-stens och nötig smak och är rika på proteiner, kostfiber och folat.

Du kan också koka dina egna kikärter. Gör gärna en stor sats och frys in i portionspåsar.

Falafel och hummus är de mest kända kikärtsrätterna, med ursprung i Mellanöstern.

Hummus gör du enkelt själv: Mixa kikärter, smaka av med salt, peppar, pressad vitlök, tahini (sesampasta) och citronsaft. Späd eventuellt med lite kallt vatten eller mjölk. Röran passar som dipp eller som tillbehör till kött, kyckling eller fisk. 

Skölj alltid burkkikärter och låt rinna av ordentligt innan de används. Överblivna kikärter kan frysas in.