Klara är Sveriges Mästerkock 2017: "Det är vardagsmaten som gör dig till en bra kock"

Det blev Klara Lind som till slut tog hem segern i årets upplaga av Sveriges Mästerkock. Vi har fått en pratstund med vinnaren, samt ett smakprov ur hennes kokbok.

Klara är Sveriges Mästerkock 2017: "Det är vardagsmaten som gör dig till en bra kock"
Foto: Frida Wismar

När Klara Lind bara var sju månader flyttade hela familjen till Costa Rica, där hennes pappa jobbade för Rättvisemärkt (numera Fairtrade) och mamma var sjuksköterska. Klara var ungefär fyra när de flyttade till Sverige. Familjen bodde också några år i Guatemala under hennes barndom. Det är just uppväxten i Sydamerika som inspirerat Klara till hennes kokbok, där hon bjuder på mängder av läckra recept med asiatisk och sydamerikansk touch.

Intresset för matlagning väcktes tidigt, och kommer från föräldrarna som lagade allting från grunden.

– Jag kunde nästan bli sur när jag var liten. Jag ville ha snabbmakaroner och frysköttbullar som jag fått hos någon kompis, men pappa sa: "Varför då? Vi äter inte det här", berättar Klara och skrattar åt minnet.

Till skillnad från många andra deltagare i Sveriges Mästerkock, som ofta blivit anmälda till programmet av någon i sin närhet, anmälde Klara sig själv.

– Jag trodde på mig själv, jag tycker själv att jag lagar bra mat och jag ville se om jag är så här bra.

Och visst är hon det! Själv tror Klara att juryn valde henne som vinnare eftersom hon visade att hon kan lite om allt, och att hon skulle kunna förvalta segern bra.

– Jag såg mig själv som vinnare tidigt, och det kanske de också gjorde.

Klara är glad och stolt över sin kokbok "Sydamerika – Min matpassion". (Bonnier fakta, Foto: Frida Wismar)

Klara hade också en liten fördel eftersom hon tidigare deltagit i dejting-dokusåpan Bachelor. Därifrån hade hon vana vid hur en tv-produktion fungerar och hade inga problem med att stå framför kamerorna. 

– Det var mycket att ta in för de andra, jag slapp tänka på det, säger hon.

Klaras kokbok har fått namnet Sydamerika – Min matpassion och innehåller massor av läckra recept där råvarorna får stå i centrum. Maten får gärna ta tid både på spisen och under måltiden och fokus ligger på typiska familjerätter som stora grytor eller många små rätter.

Två råvaror som Klara alltid har hemma är någon form av citrusfrukt, till exempel citron eller lime, och flera olika sorters lök.

– Lök är alltid en bra grund och sedan kan man piffa upp vilken rätt som helst med lite syra.

För många av oss är det nog vardagsmaten som är den största utmaningen, och där har Klara bra tips att dela med sig av:

–  Jag tycker också det är svårt med vardagsmat, men det är där du blir en bra kock. Gå inte och handla det första du gör, börja med att titta i köket och försök göra någonting av det du har hemma. Det är där inspirationen kommer och det är så man minskar matsvinn. Ofta har man mycket hemma och man lär sig av att forska sig fram. Det är det som har gjort mig till en bra amatörkock. 

Foto: Frida Wismar

Klaras recept på fish tacos

40 minuter – 4 portioner

INGREDIENSER
800 g vit fiskfilé, t. ex. skrei/torsk
2 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk spiskummin
1 krm salt
2 msk olja, till stekning

KÅLSALLAD
ó rödkålshuvud
3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 kruka koriander
2 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
2 tsk strösocker
1 krm salt

LIME-CRÈME FRAICHE
2 dl crème fraiche
1 lime, saft och skal
salt och peppar

TILL SERVERING
tortillabröd (s. 48)
mangosalsa (s. 68)
pico de gallo (s. 69)

GÖR SÅ HÄR

1. Skiva fisken i åtta bitar. Blanda ihop de torra kryddorna i en grund skål och vänd fisken i blandningen.

2. Stek fisken i olja i en stekpanna på medelvärme, cirka 2 minuter per sida.

3. Finstrimla kål och salladslök, riv vitlöken och hacka koriandern. Blanda allt tillsammans med övriga ingredienser väl i en skål.

4. Rör ihop crème fraiche med limesaft och skal. Smaka av med salt och peppar.

5. Fördela fisken och kålsalladen i mjuka eller hårda tortillabröd tillsammans med mangosalsa och pico de gallo. Ringla lite lime-crème fraiche över.

Foto: Frida Wismar

Ceviche på pilgrimsmussla

20 minuter – 4 portioner

INGREDIENSER

8 pilgrimsmusslor
ó gurka
1 vitlöksklyfta
3 salladslökar, nedre delen
1 apelsin
1 lime
1 mandarin
1 citron
2 avokador
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

1. Skala gurkan. Dela den på längden, kärna ur den med en sked och finhacka.

2. Finhacka vitlök och salladslök. Pressa alla citrusfrukterna och blanda juicen med löken.

3. Gröp ur avokadorna och skiva eller hyvla dem tunt. Skiva pilgrimsmusslorna tunt.

4. Fördela avokado och gurka i botten av djupa tallrikar, häll på citrusjuicen och toppa med tunt skivad pilgrimsmussla. Salta och peppra.

Foto: Frida Wismar

Tonfisktartar

15 minuter – 4 portioner

INGREDIENSER

400 g färsk tonfisk
1 avokado
1 mango
2 salladslökar
1 grön chili
ó lime, skalet
1 tsk olivolja
salt och peppar

TILL SERVERING

2 lime
1 kruka koriander

GÖR SÅ HÄR

1. Skär tonfisken i ó cm stora kuber.

2. Skala och tärna avokado och mango och lägg i en skål. Vänd försiktigt ner tonfiskbitarna.

3. Skiva salladslök och chili tunt (behåll kärnorna om du vill ha mer hetta) och lägg i skålen. Riv över skalet från limen, tillsätt olivoljan och blanda ihop försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Servera med lime och koriander.