3 goda vardagsrätter med brysselkål i huvudrollen

Brysselkålen är minstingen i kållandet, men naggande god. Med sin milda, fina kålsmak passar den att både steka, sjuda och gratinera.

3 goda vardagsrätter med brysselkål i huvudrollen

Pasta med brysselkål

  • Huvudrätt
Visa recept

Brysselkålsgratäng med ädelost

  • Huvudrätt
  • Fria från de fyra sädesslagen
Visa recept

Brysselkålssallad med fetaost

  • Huvudrätt
  • Glutenfritt
Visa recept

Värt att veta om brysselkål

Brysselkål kallas även för rosenkål. Den ser ut som en minivariant av kålhuvud och är nära besläktad med både vitkål, rödkål, broccoli, blomkål och grönkål. 

Brysselkål är en nyttig liten kålsort som är rik på vitaminer och antioxidanter. Smaken är mild men med robust karaktär och en liten bitterhet i smaken. 

Var noga med att inte överkoka den. Då blir den tråkig i smak och konsistens och mister sin fina färg. Sjud den ett par minuter och skölj i iskallt vatten. Godast blir den om man inte kokar den riktigt färdig. Den får gärna ha en rå kärna kvar i mitten. Det är också gott att plocka loss bladen och fräsa dem i smör eller olivolja och krydda med salt.