Så här väljer du rätt vitt vin till maten

Hur ska man tänka när man väljer vitt vin till mat? Icakurirens sommelier Charlotte Sjögren ger några tumregler och bjuder på goda exempel på viner till olika rätter.

Så här väljer du rätt vitt vin till maten
Foto: Istock

Val av vin kan ge huvudbry, vad passar till vad egentligen?

En princip man kan följa är att utgå från grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och umami. Sötma i maten behöver motsvaras av sötma/rondör i vinet för balans. Sötma i vinet kombineras med fördel med sälta eller beska. Salt mat balanseras gärna med ett vin med fruktsötma, vilket oftare märks i röda än i vita viner, eller ett vin med viss beska. Syra i vinet gör syrlig mat mindre syrlig, men söt mat sötare.

Om rätten ska smaka syrligt bör detta överdrivas lite till syrligt vin. Fet mat eller sås kräver tydlig syra i vinet. Då mildras syran, och fetman känns mindre flottig. Beska i vinet mildras av lite sötma eller sälta i maten. Umami är smaken av lagrat protein, som i välhängt kött och lagrad ost. Den söta proteintonen behöver lite fruktsötma eller fyllighet i vinet.

Välj gärna ett vin som i fyllighet liknar den mat som ska serveras. På så vis får mat och vin bra balans. Information om syra, sötma och fyllighet finns i Systembolagets cirkeldiagram.

Tänk på det här när du väljer

  • Råa grönsaker och rotfrukter smakar mindre bra till vin än vad tillagade gör. De behöver oljebaserad dressing som smakbrygga!
  • Smakbryggor mellan mat och vin är bland andra stekt lök, stekt paprika, ost, smör, olja, bacon, stekt svamp, fet sås, salt och peppar, gräddprodukter, bärgelé, senap, rostade nötter/ mandel, (lite) chili/vitlök.
  • Dominanta kryddor som curry, koriander och spiskummin är knepiga. De ger ofta vinet metallsmak. Lite sötare, men ändå friskt vin kan lösa problemet.
  • Vitt vin kommer bäst till sin rätt vid 8–10 grader.

Friskt och fruktigt

Elegant vitt vin med brett fruktspektrum och tydlig syra men utan ekfatsinslag serveras bäst vid cirka 10 grader.

4200 Leth Grüner Veltliner, Österrike, 80 kr. Till (panerade/friterade) rätter av fisk, kalv, kyckling,
grönsaker.

2759 Adobe Sauvignon Blanc, Chile, 80 kr. Eko. Till lätta rätter av fisk, kyckling, fläskkött, tillagade grönsaker, mild hårdost, quorn.

2753 Oro de Castilla Verdejo, Spanien, 90 kr. Till ljus fisk, kyckling, vitmögelost, quorn, rimmad lax.

79393 Von Winning Riesling, Tyskland, 116 kr. Till eleganta, såsiga fisk- och skaldjursrätter, kalvkött, fet hårdost.

Smakrikt och fylligt

Runda, fylliga, gärna ekfatstonade vita matchar smakrik (men inte asiatiskt kryddad) proteinrik mat från grill eller stekpanna. 10–12 grader svala.

16443 Wolf Blass Eaglehawk, Australien, 70 kr. Till tonfisk, rotsaker, kyckling, griskött, halloumi.

6463 Penfolds Koonunga Hill, Australien, 90 kr. Till skaldjur, saffransrätter, griskött, gravlax.

6422 Limoux Barrique, Frankrike, 100 kr. Eko. Till smakrik fisk och kött, rotsaker, lagrad hårdost,
saffran.

5569 Saint-Aubin Vieilles Vignes, Frankrike, 116 kr. Till fläskkött, anka, lamm, tonfisk.

Kryddigt och blommigt

Aromatiskt, upp till halvsött vitt med druvig arom och honungston. Serveras gärna kylskåpskallt, cirka 8 grader.

3223 Torres San Valentín, Spanien, 60 kr. Eko. Till asiatiska, heta rätter av fågel och fisk.

2899 Bestheim Pinot Gris Premium Réserve, Frankrike, 96 kr. Till sydostasiatiskt, kalvlever,
sushi, fiskgratäng, gravlaxsås.

6381 Gnarly Head Viognier, USA, 90 kr. Till heta, gärna friterade skaldjur, grönsaker, griskött eller fisk, gärna med tropisk frukt.

7218 Dr L Riesling, Tyskland, 88 kr. Till grillad fågellever, curry, sötstarkt kryddiga asiatiska rätter.

Sött och syrligt

Minst halvsött, simmigt vitt med rejäl syra passar till milda chokladdesserter, fruktiga bakverk, gås- och anklever, pannacotta, salta ostar. Serveras väl kylt.

2959 Nittnaus Beerenauslese, Österrike, 90 kr för 375 ml. Till fågellever, salt hårdost, desserter med exotisk frukt.

7787 Nivole, Italien, 80 kr för 375 ml. Till frukt- och bärdessert, pannacotta, fromage.

2125 Gardo Morris, Nya Zeeland, 100 kr för 375 ml. Till syrliga efterrätter och salta ost, vällagrade ostar.

4087 Château Menota, Frankrike, 80 kr för 375 ml. Till smakrika fruktbakverk, grönmögelost, ankpaté.