Veckans meny: 3 goda vardagsrätter med kålrot

Kålroten är anspråkslös men användbar och finns ofta till ett bra pris. Här bjuder vi på både klassiska kålrotssmaker och nya spännande kombinationer.

Veckans meny: 3 goda vardagsrätter med kålrot

Varm kålrotssallad med chorizo

  • Fria från de fyra sädesslagen
Visa recept

Rotmos med sidfläsk

  • Fria från de fyra sädesslagen
Visa recept

Värt att veta om kålroten

Kålroten är en kålväxt som används som en rotfrukt. Växten har sitt ursprung i Norden. Kålroten var tillsammans med rovan en mycket viktig basföda för både husdjur och människor förr.

Kålroten är energisnål och innehåller bara 35 kcal per 100 g. Den är rik på C-vitamin, men innehåller också kalium, natrium och kalcium.

I Finland ingår kålroten i den klassiska kålrotslådan. Här i Sverige använder vi den i rotmos där den tillsammans med potatis och morot är en av huvudingredienserna.

 Kärt barn har många namn. I Storbritannien säger man swede om kålroten och i USA rutabaga. Båda orden har svenskt ursprung. Swede kommer av swedish turnip (svensk rova) och rutabaga är en förvrängning av det västgötska rotabagge. På skånska säger man rabba och rabbemos.