Tre vardagsrätter med savojkål

Savojkålen har en mildare smak än andra kålsorter, och känns lite lyxigare. Vi servererar den i smördegsbakad gratäng, krämig soppa och wokad med asiatiska smaker.

Foto: Åsa Dahlgren

Lövbiffswok med savojkål

  • savojkål
  • lövbiff
  • Vardag
  • Mjölkfria
Visa recept

Savojkålsgratäng med salsiccia

  • Huvudrätt
  • Vardag
Visa recept

Savojkålssoppa med rökt lax

  • savojkål
  • Huvudrätt
  • Vardag
Visa recept

Värt att veta om savojkål

Savojkål är en kålsort med krusiga mörkgröna blad, som in mot stocken blir gulvita. 

Man hittar svenskodlad savojkål i butiken under hösten. Övriga tider på året kommer den från Tyskland och Italien. Savojkålen har odlats i Norden sedan 1600-talet. Den har, odlingsmässigt, inte fått någon stor utbredning här i landet. I Tyskland, Belgien, Holland och Frankrike förekommer stor produktion av kålsorten.

Förvara savojkålen i kylskåp, gärna i plastpåse eftersom den lätt torkar ut. Ett savojkålshuvud väger cirka 900 gram.

Vi njuter den gärna rå, finstrimlad i en coleslaw, gräddstuvad eller stekt. Den är ett gott tillbehör till exempelvis korv och fläsk.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!