Tre vardagsrätter med savojkål

Savojkålen har en mildare smak än andra kålsorter, och känns lite lyxigare. Vi servererar den i smördegsbakad gratäng, krämig soppa och wokad med asiatiska smaker.

Foto: Åsa Dahlgren

Lövbiffswok med savojkål
Vardag

Lövbiffswok med savojkål

30 minuter   Recept från Icakuriren.se
Savojkålsgratäng med salsiccia
Huvudrätt

Savojkålsgratäng med salsiccia

50 minuter   Recept från Icakuriren.se
Savojkålssoppa med rökt  lax
Huvudrätt

Savojkålssoppa med rökt lax

40 minuter   Recept från Icakuriren.se

Värt att veta om savojkål

Savojkål är en kålsort med krusiga mörkgröna blad, som in mot stocken blir gulvita. 

Man hittar svenskodlad savojkål i butiken under hösten. Övriga tider på året kommer den från Tyskland och Italien. Savojkålen har odlats i Norden sedan 1600-talet. Den har, odlingsmässigt, inte fått någon stor utbredning här i landet. I Tyskland, Belgien, Holland och Frankrike förekommer stor produktion av kålsorten.

Förvara savojkålen i kylskåp, gärna i plastpåse eftersom den lätt torkar ut. Ett savojkålshuvud väger cirka 900 gram.

Vi njuter den gärna rå, finstrimlad i en coleslaw, gräddstuvad eller stekt. Den är ett gott tillbehör till exempelvis korv och fläsk.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!