Tre vardagsrätter med stora vita bönor

Stora vita bönor är en god källa till både protein och fibrer. Njut dem i värmande soppa, tacokryddad gratäng eller vegetarisk burgare.

Bönburgare med fetaost

  • stora vita bönor
  • Huvudrätt
Visa recept

Bönsoppa med rotsaker

  • Huvudrätt
  • Snabblagat (max 30 minuter)
Visa recept

Värt att veta om bönor

Bönor tillhör familjen baljväxter och är näringsrika, mättande och rika på fibrer och protein.

Stora vita bönor på burk är en bekväm konserv, som passar i både varma och kalla rätter. Ät dem i matiga sallader, grytor och soppor, eller bara marinerade som tillbehör. Tänk på att skölja dem noga och låt rinna av ordentligt innan de tillagas. 

Testa att göra hummus på vita bönor istället för kikärter och servera med pitabröd eller grönsaker.

Kokar du bönorna själv ska de blötläggas minst åtta timmar och sedan kokas i nytt vatten. Låt svalna i vattnet så spricker de inte lika lätt. Koka gärna en stor sats och frys in i portionspåsar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!