Test: Bästa hummern till nyår

Stilig blankröd, stora fina klor och saftig. I Icakurirens smaktest prisas de färska humrarna för både utseende och konsistens – men godast smak har frysta Lobster.

Nyårsaftonens skaldjursfester är exklusiva, kalorisnåla och ofta lättlagade avbrott i julmatsflödet. Hummer är särskilt populär, lämplig som den anses till champagne.

Om hummerköttet ska värmas, som till stuvning, gratinering, skaldjurssoppa eller timbaler spelar utseendet mindre roll. Men konsistensen förändras en del under värmning, och blir torrare och segare. 

Tina långsamt

Vacker bör hummern dock vara i både skal och kött om den ska serveras hel eller halv på fat eller platå. Ett snyggt inre räcker gott ifall stjärt- och klokött ska skivas för att pynta sallad eller toast. Tina helst hummern långsamt, uppemot ett dygn i kylskåp.

Hummerns nationalitet bestäms av var den förs i hamn, inte var den fångas. Haven är osynligt uppdelade i fångstområden med riktlinjer för hur, var, när och hur mycket hummer som kan tas ur djupet. Humrarna transportfryses inte, utan förvaras i sump tills de landas. Sen köps de in av olika förädlingsfirmor, som kokar den röd och förpackar skaldjuren. Smaksättningen kan vara olika, liksom koktid, vilket ger skillnader i arom. Flera av fabrikaten använder dill som krydda i saltlaken.

Olika utseenden

De här granna skaldjuren kan se lite olika ut. Den amerikanska typen tenderar att vara mera ljus och brungrön före kokning, medan den i nordöstra Atlanten ofta är blanksvart. Viss mönstring kan förekomma i skalfärgen, och beror då på föda och bottenförhållanden där hummern levt.
Bäst utseende och konsistens hade de färska humrarna, men inte bäst smak. 

Så här provade vi

Smakpanelen tittade, sniffade, tuggade, smakade och nedtecknade sina upplevelser. Till sist gav var och en sitt smakbetyg från 1 till 5, där 5 är bäst. Genomsnittet av smakbetygen ses i tabellens nedersta rad.
Humrarna köptes i Stockholmstrakten i november 2015. Priserna är det vi betalade i butik/på nätet.

Här kan du läsa testet av hummrar

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top