Buffémeny, checklista och dryck till studentfesten

När det är studenttider är det många som vill vara med och fira. Med god buffémat och bra planering fixar du en härlig studentfest för större sällskap.

Buffémeny, checklista och dryck till studentfesten
Fixa stora festen av Malin Ottosson. Foto: Eva Hildén Smith

Buffémeny

Bakad brie med körsbärstomater
Fläskfilé i grön-pepparmarinad
Inkokt lax i portionsbitar
Potatissallad med sparris
Grönsallad med jordgubbar
Focaccia med oliver
Färskost med soltorkad tomat
Festtårta med hallonmousse

Tio tips inför festen

1. Det går åt mycket glas, porslin och bestick. Räkna igenom så att du har eller hinner låna. Det går också att hyra.
2. Satsa på några få goda rätter.
3. Välj mat som kan förberedas och ställas fram så att du inte behöver stå i köket hela festen.
4. Köp färdigsköljd sallad.
5. Köp färdig is i affären.
6. Gör ett körschema över matlagningen, och pricka av.
7. Lägg upp maten i förväg, plasta och stapla i kylskåpet. Flera fat är bra så att du kan ta fram lite i taget.
8. Hör med en granne om du får låna plats i kylskåpet, eller packa i frysväskor med frysklampar i.
9. Är maten god och festen lång så vill gästerna säkert ta om.
Ta i lite i överkant, räkna med
1 1/2 portion per person.
10. Gör så mycket du kan i förväg så att du själv hinner vara med och festa.

Dryckestips

Räkna med minst en halv flaska vin eller alkoholfritt per gäst. Ytterligare dricka brukar behövas en stund efter maten.
Vuxet bubbel, prisvärda 7688 Louis Bouillot Crémant de Bourgogne, 109 kronor.
Alkoholfritt, 1945 Billabong Sparkling, 54 kronor.
Bra bufféboxar:
Vitt: 2557 Ramos Classic White, Portugal, 159 kronor.
Rosé: 2209 Puycheric Syrah, Frankrike, 169 kronor.
Rött: 7530 Pasqua Sanzeno Cabernet Merlot, Italien, 199 kronor.

Checklista

  • Baka brödet och frys in.
  • Skaffa extra porslin, glas, bestick, stolar o s v.
  • Tvätta och stryk dukar.
  • Se till att ha plastfilm, aluminiumfolie och rymliga plastbyttor med lock hemma till att kyla och förvara maten.
  • Baka tårtan två dagar i förväg och frys in.
  • Laga laxen.
  • Stek fläskfilén.
  • Koka potatisen och gör potatissallad.
  • Gör färskost och örtsås.
  • Förbered brieosten.
  • Kyl drycker.
  • Ta fram brödet att tina tidigt på morgonen.
  • Tina tårtan om den är fryst.
  • Skär upp fläskfilé och marinera.
  • Lägg upp laxen på fat och dekorera med dill.
  • Blanda till sallad med fetaost och jordgubbar.
  • Duka tidigt så du hinner upptäcka om något saknas.