Fransk bistromat i Västerbotten

Fransk bistromat möter skandinavisk gourmetmat på krogen Bryggargatan i Skellefteå. Här bjuder krögarna Runar Larsen och Jon Oskar Arnason på sina populära recept: Franska havskräftor med vitlöksbröd, långkokt vårkyckling i vin och chokladfondant med hallonglass.

Runar och Jon Oskar kopplar av en stund i restaurangen innan gästerna börjar droppa in. Foto: Björn Tesch


Visa album

Bryggargatans recept

Franska havskräftor med vitlöksbröd
Vitlökssmör
Långkokt vårkyckling i vin
Chokladfondant med hallon
Hallonglass

En doft av stekt vitlök och skaldjur sipprar ut från köket. Utanför fönstren flyter Skellefteälven stilla. Hungern smyger sig genast på.
Efter varsin kockutbildning hemma på Island har Runar Larsen och Jon Oskar Arnason arbetat på krogar runtom i hela Europa. När Jon Oskar gifte sig med Piteåtjejen Sarah kändes det naturligt att starta restaurang i Piteå. Där drev de framgångsrikt restaurang Bryggargatan som blev en stor succé. Runar kom in i verksamheten efter några år.

Byggde nytt vid älven
Efter sex år valde trion att lägga ner restaurangen i Piteå. Jon Oskar, Sarah och Runar ville starta något nytt och hittade tomten vid Skellefteälvens strand, där bistron ligger i dag. Av en ren händelse hette platsen Bryggarbacken så det gamla namnet Bryggargatan passade bra.
– Vi har fått  vara med och utforma byggnaden precis som vi vill ha den, säger Jon Oskar.
Hans fru Sarah jobbar som restaurangchef och är samtidigt restaurangens inredare och konstnär.

Hela byggnaden är ljus med enkla rena linjer och mycket fönsteryta mot vattnet. Rustika bord i bistron och ett öppet "showkök" i restaurangen, den lyxigare halvan av huset. I bistron serveras fransk husmanskost och i restaurangen skandinavisk gourmetmat, främst norrländsk och isländsk.

Fransk bistromat

Från öppningsdagen i december 2011 har det varit gott om matgäster.
– Vi vill servera ärlig mat, med ärliga smaker. Om man ska beskriva vår "matstil" så är det nog att vi vill lyfta fram huvudråvaran och låta den vara i centrum, säger Runar.
Griffeltavlan i bistron har den franska rubriken "Menu du jour" (dagens meny). Där finns visserligen både löjrom och silltallrik men annars är rätterna till största delen fransk bistromat. Känslan är avslappnad och maten vällagad.

Till största delen används närproducerade norrländska råvaror, men lammkött importerar de båda islänningarna från sina egna hemtrakter.
– Det finns en särskild kärlek till köttet på Island, säger Jon Oskar. Fåren lever ett lagom tufft liv med smakrikt grönfoder som ger köttet en fantastisk smak.

Jobbar tätt ihop
Vinerna som serveras på Bryggargatan är till övervägande delen franska. Runar och Jon Oskar har personlig kontakt med flera vingårdar bland annat i Loiredalen, dit gänget åker varje sommar några veckor för att få inspiration och semester.

Efter matlagningen för Icakuriren slår sig killarna ner en stund i bistron. De jobbar tätt ihop och det är omöjligt att säga vem av dem som kommit på vilken rätt.
– Jag har jobbat med många kockar men det har aldrig gått så lätt med någon som det gör med Runar. Vi jobbar så himla bra ihop, säger Jon Oskar.