Pajskal - Så får du det perfekt

Pajskal vill man ha frasigt och sprött men ändå stadigt. Titta på vårt bildspel och följ våra tips för att lyckas med det perfekta pajskalet.


Visa album

Perfekta pajskalet - recept

I grundreceptet finns även förslag på härliga fyllningar till din paj.

Så lyckas du med pajen

Det svåraste med paj är just själva degen. Det man strävar efter är en frasig botten, stadig men spröd på samma gång. De vanligaste missödena med pajdeg är blöta pajbottnar och nedhasade kanter, men det finns ett par tricks och genvägar för att undvika detta.

  • Kavla eller tryck ut degen så tunt som möjligt. Var särskilt noggrann vi gränsen mellan botten och sidor.
  • Slarva inte med förgräddningen. Det finns ett par tillfällen då pajbottnen inte behöver förgräddas, exempelvis vid väldigt torra fyllningar, men oftast ger en förgräddad pajbotten bäst resultat.
  • Nagga eller fyll botten med okokta torra ärtor eller bönor för att förhindra att den reser sig vid förgräddningen.
  • Lägg bakplåtspapper mellan degen och bönorna för att förhindra att de fastnar i varandra.
  • Blir det för stora hål av naggningen kan du vispa samman lite äggula och grädde att pensla pajbotten med så fort den kommer ut ur ugnen. Det förhindrar att fyllningen läcker ut.
  • Undvik nedhasade pajdegskanter genom att låta den ogräddade bottnen vila kallt så att den stelnar ordentligt. 
  • Grundreceptet på pajdeg som du finner ovan håller sig stadigt på sin plats om du följer instruktionerna, men vill du vara på säkra sidan med andra recept kan du istället för att avlägsna överflödig pajdeg, låta den vila över kanten på formen. Sedan är det bara att försiktigt bryta av den färdiggräddade kanten när det är dags att lossa på den löstagbara sidan.

Av: Lisa Lemke, Foto: Magnus Carlsson.