Mia Öhrns läckraste chokladrecept

Biskvier, brownies, kladdkaka eller varför inte en klubba? Mästerkonditorn Mia Öhrn delar med sig av sex läckra chokladrecept och konditorns bästa tips.

Mia Öhrn


Visa album

  Mjölkchokladbiskvier med kanel

  Chokladtryfflar med honung

  Varm choklad med mintgrädde

  Kladdkaka med fudgeglasyr

  Cakepops med jordnötssmör

  Brownies med pekannöt

   

  • Chokladtryfflar kan du gjuta i mjuka iskubsformar om du vill göra dem extra tjusiga. Ställ in formarna i frysen i 2-3 timmar, lossa därefter tryfflarna och doppa dem i kakao eller smält choklad.
  • Smält choklad i mikron, mycket enklare än att krångla med vattenbad. Kör på full effekt, kolla var 20-30 sekund och rör om. Håll på till den är smält.
  • Hemgjorda tryfflar, praliner och biskvier förvara du bäst i kylen i en tättslutande burk, men ta gärna fram dem en liten stund innan du ska äta dem så blir konsistensen mjukare och godare, och smakerna kommer fram. Den idealiska förvaringstemperaturen för köpta praliner är cirka 17 grader, så har du en vinkyl eller sval kan du stoppa in dem där, annars går det bra i rumstemperatur.
  • Brownies förvarar bäst i en burk med tätsluatnde lock i rumstemperatur, där håller den 3-4 dagar, men vill du spara den längre än så är det bäst att stoppa den i kylen. Den kan även frysas in. Kladdkakor förvaras bäst i kylen med lite plastfolie runt om.
  • Välj choklad efter vad du gillar, bry dig om trender som att det just nu är inne med väldigt mörk choklad. Håll gärna utkik efter rättvisemärkt choklad som börjar dyka upp i allt fler butiker. Chokladbranschen är inte särskilt schysst, så hjälp till att stödja de krafter som försöker göra den humanare.

   

  Av Mia Öhrn Foto Ulrika Pousette