Hon tar kampen mot matindustrin: ”Naturlig mat gör oss mättare”

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholms råd är att titta närmare på vad matvarorna innehåller när du handlar. – Ju kortare ingredienslista, desto bättre mat.

ner i våra magar varje dag, utan att vi reflekterar över det. Det menar Ann Fernholm, som i sin senaste bok talar om fejkad mat: 

– Det är mat som låtsas vara något den inte är. Mitt mål är att ge en konkret bild av hur livsmedelsindustrin förstör våra livsmedel. De menar att de förädlar dem. Men den förädlingen handlar alltid om pengar, aldrig om vår hälsa. Jag vill att min bok ska vara en ögonöppnare.

Ann Fernholm

Ålder52 år.

Familj Man och två barn.

Bor Stockholm.

Gör Doktor i molekylär
bioteknik. Arbetar som
vetenskapsjournalist. 

Aktuell Med boken ”Fejk-
maten: så blir vi vilseledda”, Natur & Kultur.

Avstampet till boken “Fejkmaten” var en färdig kryddmix till grillat som Ann Fernholm hade köpt i matbutiken för att slippa blanda sin egen. Listan av ingredienser fick henne att häpna. 

Hon bestämde sig då för att mejla tillverkaren och uttrycka sin “beundran” för affärsidén bakom den färdiga kryddblandningen. Hon skrev: 

“Ni gör en kryddblandning där en tredjedel utgörs av socker, som har ett världsmarknadspris på typ tre kronor, och blandar det med salt (som jag gissar är ännu billigare), lite citronskal och kryddor och så blir det en produkt, där socker och salt säljs för mer än HUNDRA gånger pengarna.”

 

Granskar innehållet

Där och då började hennes granskning av den moderna livsmedelsindustrin, där vanliga ingredienser är ren stärkelse, socker, tillsatser och “andra ultraprocessade ämnen”. 

Så vad avses egentligen med den termen? 

– När man tar en naturlig råvara som potatis eller majs, där man endast utvinner stärkelsen, medan restprodukten som innehåller massor av näring blir djurfoder. Sedan använder man stärkelsen som bas i ett nytt livsmedel, som exempelvis i en vegokorv eller ett glutenfritt bröd. 

Ann Fernholm ger exempel på svampsoppor som innehåller mer glukossirap än svamp, hallonyoghurt utan hallon, “klassisk” vaniljsås med både modifierad stärkelse och färgämnen istället för ägg.

– Man ersätter viktiga råvaror med annat, för att skapa billig mat som blir näringsfattig. Smaken kommer ofta från aromämnen.

Förutom att viktiga näringsämnen då går förlorade, mättar dessutom maten sämre, hävdar hon. 

– Det verkar som att när vi äter mer naturlig mat som är lagad från grunden, blir vi mätta och överäter inte.

Vetemjölet, som så länge varit basen i mångas skafferi, ger hon inte mycket för.  

– Vetemjöl och livsmedel gjorda därav är näringsfattiga. Det är ultraprocessad mat, där man tar bort de mest näringsrika delarna av vetet – grodden och kliet – men behåller den stärkelserika delen. Det ger ett energitätt men näringsfattigt mjöl som blir pasta, bröd och bakverk. Det är bättre för oss att äta potatis. 

Och för den som känner för en skål pasta – och vem gör inte det? – gör klokast i att välja pasta med ägg i. Då får du mer näring, enligt Ann Fernholm. 

– Jag skulle vilja ser mer forskning på vad som händer om man tar bort socker och vetemjöl ur kosten. Jag ser en kunskapslucka här. Det handlar inte om gluten, utan om näringsfattiga kalorier. Vår mat måste ju ge oss näring. 

– Många som minskar på intaget av kolhydrater från vitt mjöl och socker tycks också må bättre i magen. 

Som konsumenter har vi fått lära oss att syna matens tillsatser. I sin bok introducerar Ann Fernholm även ­begreppet “frånsatser”. 

– Det är till exempel när man skapar en guacamole med hjälp av stärkelse, färgämnet klorofyll och förtjockningsmedel, istället för riktig avokado. Då blir alla nyttiga vitaminer, fibrer och antioxidanter i avokadon frånsatser: Viktiga saker som försvinner ur vår mat.

Grunden till att leva bra är ju att äta bra mat för att få en funktionell kropp. Och då kan den få kosta lite och ta lite tid att laga till, anser Ann Fernholm. För henne personligen handlar det om att prioritera: Att välja att laga mat istället för att hänga framför sociala medier en timme till, och att tidigt i livet lära barnen matglädje och hur saker ska smaka, innan de blivit för kräsna för sådant de inte känner igen.

Men detta att dela upp mat som bra och mindre bra – är inte det en lyx bara för den delen av världen som faktiskt alltid har mat på bordet?

Riktigt så enkelt är det inte, menar Ann Fernholm: 

– I många utvecklingsländer där man tidigare svälte blir de nu överviktiga och får välfärdssjukdomar – samtidigt som de fortfarande är undernärda. 

– Mat är inte bara energi. Vi behöver vitaminer och mineraler. Utifrån ett klimatperspektiv är det ju också riktigt dumt att processa sönder bra livsmedel och använda restprodukterna till djurfoder. 

Själv har Ann Fernholm ändrat riktning avseende kosten och äter främst naturlig mat lagad från rena råvaror som inte blivit “fixade med”. Och kryddblandningar gör hon alltid själv. 

– En hemlagad pesto till lax blir mycket godare än den köpta. Den funkar även som pålägg på ett fröknäcke. 

 

Nya utmaningar

Numera längtar hon efter örter som inge­fära och koriander istället för kryddblandningar som innehåller mycket salt och socker. 

Men visst, även en expert kan fuska ibland. 

– Om jag äter mexikansk mat kan jag äta några tortillachips till, eftersom allt annat på tallriken är närings­tätt och bra. Jag strävar efter att min kost ska vara bra till 85–90 procent. 

Det finns med andra ord utrymme för exempelvis en tårtbit på födelsedagar. 

De matutmaningar vi har numera handlar inte längre om att bli sjuk av gammal och utgången mat som förr, utan om något helt annat, anser Ann Fernholm.  

– Vi har problem som sakta smyger sig in i våra liv och drabbar allt fler. Magar hamnar i olag. Allt fler får allergiska sjukdomar och hekto för hekto blir vi allt tyngre. 

Men, att ta en genväg till en snabb middag via halv­fabrikat är inte per automatik dåligt, lugnar hon. 

– Det finns halvfabrikat som är gjorda av riktiga råvaror. Själv köper jag ibland färdiggjorda köttbullar. Kanske är det lite druvsocker i dem, men bara lite, det ser man eftersom den ingrediensen hamnar långt ner på listan av ingredienser. 

Innehållet anges nämligen i fallande ordning efter mängd. 

– Generellt gäller dock att ju kortare ingredienslista, desto bättre mat.

 

Bästa valet? Tänk så här:

Bästa valen i livsmedels­butiken Naturliga råvaror, som frukt, grönsaker, fisk, kött, nötter, frön, kryddor, allt som vuxit eller har levt i naturen och är minimalt processat.

Sämsta valen i livsmedelsbutiken Godis och läsk. Stora sockerfällor i våra liv som ökar risken för bukfetma och inte ger någon näring alls. Mat som har socker eller stärkelse som huvudingrediens.

På restaurang Tänk att du äter “ibland-mat” när du är på restaurang. Njut av det du beställer. Det finns så mycket onödig skam kring mat, säger Ann Fernholm.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top