Västkusten

Marstrand, Åstol och Härön. Tre öar i hjärtat av Bohuslän. Vi tog sjövägen till några krogar i havsbandet.

Marstrand och Karlstens fästning.
Matilda Lindeblad

Efter renovering har magasinet på Härön blivit krog.
Foto: Matilda Lindeblad

Marstrand
Vi börjar i söder, i Marstrand. Om man inte kommer med egen båt kan man köra bil ända ut till Koön och ta linfärjan Lasse-Maja den sista biten. Lasse-Maja är nog Marstrands mesta kändis. Bedragaren som klädde sig i kvinnokläder satt på Karlstens fästning i 25 år innan han blev benådad av kung Carl XIV Johan. Lasse-Maja var en duktig kock och det sägs att det var efter att ha serverat kungen en delikat måltid han fick gå fri.

En annan duktig kock är köksmästare Johan Gustavsson på Grand Tenan. Grand som i Grand Hotell och Tenan som i hummertinan. För här serveras det hummer på höstarna, men mest känd är ändå krogen för sina gratinerade havskräftor och sin Oxfilé Africana, stående rätter på matsedeln sedan urminnes tider, det vill säga 1970-talet.

Trots att en kötträtt hör till de mest kända specialiteterna är Grand Tenan ändå en utpräglad fiskkrog. Närheten till havet i kombination med Johans intresse för fisk och skaldjur resulterar i en matsedel med tyngdpunkt på råvaror från västerhavets skafferi. Piggvar, torsk, dagens plattfisk och så förstås Johans egna sillinläggningar.

Åstol
Mitt i Marstrandsfjorden ligger Åstol, en klippa i havet där husen ligger tätt och skyddar varandra mot västanvinden. Åstol är ett genuint bohuslänskt fiskeläge. Åstol är en populär gästhamn, inte minst på grund av Åstols Rökeri, en krog som gjort sig känd för sina artistkvällar och sina rökta räkor. Här röks inte bara räkor, utan även makrill och lax. Inne i själva rökeriet doftar det starkt av rök, en doft som blandar sig sällsamt bra med den saltmängda luften på Åstol.

Pia Edlund tog för två somrar sedan över Åstols Rökeri sedan hennes far och rökeriets grundare Björn Edlund gick bort i en drunkningsolycka. Med Björn försvann också recepten på världens bästa rökta räkor, men tillsammans med sin sambo Leif Johansson har Pia försökt komma nära originalet.
– Vi har provat oss fram. Det har gått några hundra kilo räkor innan vi var nöjda.

Några helt nya specialrecept har det också hunnit bli. Leffes special är en redan efterfrågad varmrökt lax, som Leif kryddar på sitt speciella sätt. Lite honung har han i också, men mer avslöjar han inte.
– Den tar oftast slut på vägen från röken till butiken, säger Leif.

För på Åstols Rökeri kan man också handla över disk. Många vill ta med sig några rökta makrillfiléer eller ett par tunnbrödsklämmor ut på klipporna. Där kan man sitta i lugn och ro, sjunka in i solnedgången och bara vara. Ett stilla kvällsdopp med horisonten i blickfånget.

Härön
På härön, mitt i Kyrkesundsrännan, berömd från seglingstävlingen Tjörn runt, ligger Magasinet. Magasinet är ganska ny som krog med sina tre somrar bakom sig. Här har köksmästare Joakim Carlström, semifinalist i Årets Kock 2000 och 2003, satt sin prägel.
– Jag var nog den enda som inte arbetade på en krog i stan, säger Joakim och skrattar. Han älskar livet i skärgården och närheten till havet.
Joakim lagar helst fisk, gärna i kombination med smaker som bryter av. Vit fisk serverad med rödvinssås toppad med knaperstekt rökt sidfläsk är en favorit.
Nyckeln till Joakims matlagning ligger i hans känsla för husmanskost, tror han själv.
– Det ska vara gott!, säger Joakim så där självklart. Och då menar han att det inte ska vara för krångligt och med för många sorter på tallriken. Det ska vara vällagat, med några få smaker som passar ihop. Då blir det gott.

Några fler krogar i södra Bohuslän

Marstrand
Grand Tenan: Förrätter från 125 kronor, huvudrätter från 225 kronor. Specialitet:
Gratinerade havskräftor.
Adress: Rådhusgatan 2.
Tel: 0303-603 22

Lasse-Majas krog:
Förrätter från 90 kronor, huvudrätter från 155 kronor. Specialitet: Modern europeisk fiskmatlagning.
Adress: Hamngatan 31.
Tel: 0303-611 22

Åstol
Åstols Rökeri: Smårätter från 65 kronor, huvudrätter från
80 kronor. Specialitet: Rökta räkor, rökt fisk.
Adress: Åstol.
Tel: 0304-67 72 60

Klädesholmen
Salt & Sill: Förrätter från
98 kronor, huvudrätter från 145 kronor. Specialitet: Sillplanka med snaps.
Adress: Danmark.
Tel: 0304-67 34 80

Skärhamn
Vatten Gourmet & Café: Förrätter från 75 kronor,
huvudrätter från 110 kronor. Specialitet: Dagens fångst.
Adress: Södra hamnen 6, Nordiska akvarellmuseet.
Tel: 0304-67 00 87

Pater Noster Restaurang & Bar:
Förrätter från 89 kronor, huvudrätter från 119 kronor. Lättare rätter under hundralappen i en särskild dagmeny.
Specialitet: Helstekt
rödspätta.
Adress: Södra hamnen.
Tel: 0304-67 19 01

Mollösund
Restaurang Emma och café: förrätter från 65 kronor,
huvudrätter från 130 kronor. Specialitet: Fisksoppa Mollösund.
Adress: Hamnen, Mollösund.
Tel: 0304-211 75

Käringön
Peterssons krog: Förrätter från 89 kronor, huvudrätter från 199 kronor. Specialitet: Hälleflundra classic.
Adress: Käringön.
Tel: 0304-560 19

Härön
Magasinet Härön: Förrätter från 85 kronor, huvudrätter från 100 kronor.
Specialitet: Köksmästarens fiskrekommendation.
Adress: Härön.
Tel: 0304-66 40 20

Mer info på:
www.vastsverige.com och www.vastsvenskmersmak.com

Av: Anna-Lena Bjarneberg