Folk över 100 delar med sig av sina bästa tips för ett långt liv

De flesta av oss vill ju leva långa och hälsosamma liv. Men rönen för hur man lyckas med det är både mångtaliga och motsägelsefulla. Här kommer några samlade råd och hemligheter från personer som alla nått upp till 100-årsstrecket.

Sajten Readers har sammanställt en infograf med visdomsord från 100-plussare världen över. I den återges seniorernas bästa tips och teorier för vad de själva tror ligger bakom deras långlevnad.  

Det finns så klart ingen magisk formel för hur man lever länge. Ingen ungdomens källa som hägrar i varken träningsrutiner eller matvanor. Och vad som är den enes bröd kan mycket väl vara den andres död. Därför gör man naturligtvis bäst i att lyssna på råden med sitt sunda förnuft med i passagerarsätet. 

En evig schism i frågan är naturligtvis huruvida en måttlig mängd alkohol är bra eller dåligt för hälsan. Något som åldringarna inte heller verkar vara överens om, som ni märker.

Utan vidare dröjsmål: Här är hemligheterna till ett långt liv ­– enligt folk över 100

“Var alltid optimistisk, aldrig bitter och alltid artig mot människor.” – Luigina Vigiconte, 101 

“Be, träna och drick olivolja och en shot Remy Martin varje morgon.” – Dominic Migliono, 101

“Rök inte, drick inte och gå aldrig i pension.” – Ebby Halliday, 101

“Jag tycker att folk måste lära sig att vara optimistiska, för livet fortsätter och ibland kommer gynnsamma överraskningar från ingenstans.” ­– Irving Kahn, 106

“Ha drömmar och ha visioner. Låt inget hinder stoppa dig” – Ruth Gruber, 105

“Jag dricker kaffe före varje måltid och håller mig borta från billig whisky.”– John Ingram McMorran, 113

“Lägg dig inte i andras problem och ät inte skräpmat. Behandla andra som du vill bli behandlad själv, arbeta hårt och älska det du gör.” –  Besse Cooper, 116

“Gift dig aldrig.” – Jessie Gallan, 109

“Sov två dagar, var sedan vaken två.” ­– Kamato Hongo, 116

“Drick bara vatten och inkludera ett protein och två sorters grönsaker för varje måltid.” – Leila Denmark, 114

“Lev för dagen. En stänkare whisky hjälper också till ibland.” – Cliff Crozier, 101

“Skratt håller dig hälsosam. Du kan överleva på att se humor i allt. Du kan inte skratta och vara arg, du kan inte skratta och vara ledsen, du kan inte skratta och känna avund.” – Bel Kaufman, 103

“Oroa dig inte för något.” – John Gotelli, 103

“Sov och ät bra och du kommer att leva länge” – Misao Okawa, 117 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top