Hostig och snuvig? 5 sätt att lindra förkylningen utan mediciner!

Nu är det förkylningstider och var och varannan människa går runt och snorar, Och det är det tröstlöst att vara förkyld och hängig. Men här kommer fem tips på hur du lindrar förkylningen och påskyndar din återhämtning – utan att ta vägen förbi apoteket!

Under pandemin har många hållt sig friskare än vanligt! Munskyfdd, handtvätt och avstånd har effektivt hejdat vanliga förkylningsvirus också. Men nu när restriktionerna är släppta blir vi sjuka igen.

Normalt drabbas vi drabbas i genomsnitt av två till tre förkylningar per år och vid den här tiden på året brukar är det alltid vara extra svårt att värja sig. När man väl blivit förkyld så får man också härda ut och låta den värka ut.

Du kan dock ge kroppen lite lindring och hjälp på traven i återhämtningsprocessen. Det fina är också att det inte behöver betyda att du måste gå till närmaste apotek och handla läkemedel. Här är några mer naturliga sätt att bekämpa den rinnande näsan och ömmande halsen. Den gemensamma nämnaren för de flesta metoderna är en så enkel sak som vatten.

 

Ta ett glas

Nej då, vi rekommenderar inte att du ska dricka alkohol. Men när näsan är tät och du andas mer genom munnen förlorar du mer vätska ur kroppen, förklarar Lili Lustig som är läkare vid Cleveland Clinic, för sajten Rodalesorganiclife.com. Det är en av anledningarna till att vi behöver dricka ordentligt när vi är krassliga. Håll dig helst till vatten, eller något som innehåller C-vitamin, vilket kan hjälpa dig att förkorta din sjukdomsperiod.

Men det är också viktigt att återfukta oss av den anledningen att vätska hjälper vår kropps avgiftningssystem att fungera och det hjälper till att tunna ut slemmet, så vi lättare kan göra oss av med det. Dessutom behöver vi ersätta all den vätska som försvinner ur kroppen vid detta eviga snytande.

 

Återfukta

Har huden runt näsan blivit röd, torr och svider? Efter några dagars snytande hjälper det inte ens att man köpt mjuka pappersnäsdukar. Men det går att lindra svidandet något genom att återfukta med en ansiktsolja som innehåller E-vitamin eller lenande eucalyptus.

 

Vilken soppa

Ät kycklingsoppa. Det är inte klarlagt varför just kycklingsoppa skulle vara bra vid förkylning och det finns en mängd varierande teorier på ämnet. Men klart är i alla fall att ångande varma drycker hjälper till att öppna upp bihålorna så att man lättare kan få ur sig slemmet som blockerar och irriterar. Men det finns inget att förlora på att testa just kycklingsoppa och se då gärna till att även ha lök, morötter selleri och persilja i din hälsobrygd. Om inte annat för smakens skull.

 

Mer fukt

En luftfuktare hemma kan vara bra av flera anledningar. Den torra vinterluften kan vara jobbig för såväl hals och lungor som huden även när man inte är sjuk. Så lite extra fuktning av din inandningsluft kan få en lenande verkan när du är förkyld. Att ta en ångande het dusch hjälper också till att öppna upp bihålorna och känns uppfriskande, i alla fall tillfälligt.

 

Sluta snyta

Huden blir torr och svider av allt snytande. Ändå snyter man sig ännu mer i ren desperation när allt känns så tätt som att näsan satt i ett skruvstäd. Men ännu en gång så kan fukt erbjuda lindring. En nässköljning kanske inte låter så lockande men kan ge lindring och minska svullanden i näsgångarna, samtidigt som det ger ett välkommet avbrott i allt snytande. Ljummet vatten, gärna destillerat eller tidigare kokat vatten är att föredra och i detta löser man upp lite salt. Sen häller man in lösningen i den ena och låter den komma ut ur den andra näsborren.

Läs mer: Frisk i vinter med D-vitamin

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top