Därför ska du ta det försiktigt med kanelen

Kanel är poppis i hälsokretsar. Men se upp med hur mycket du äter och vilken sort.

Förr var kanel en läkeväxt och såldes på apotek för sina antibakteriella egenskaper. Idag är den bruna kryddan åter-igen populär för att den påstås hålla blodsockret i schack och öka förbränningen. 

Det finns många sorters kanel. Både smak och färg skiljer sig åt mellan olika sorter. Ceylonkanel från Sri Lanka är till exempel känd för sin lite mildare, sötare smak med citrustoner. Medan den vietnamesiska kusinen saigonkanel ofta prisas för sin rena, klara, peppriga smak.

 

Kassia dominerar

Många uppfattar ceylonkanel som en nykomling i kanelfloran, men i själva verket gör den gamla läkekryddan med sina gulbruna, spröda stänger och sina papyrustunna lager, comeback. Den kallades tidigare för apotekskanel, men i början av 1900-talet konkurrerades den ut av den billigare, bruna, mer grovbarkade kassiakanelen från Kina. Idag dominerar kassia, eller köks-kanel, innehållet i butikernas kanelburkar. Och många strör den över gröt och yoghurt sedan studier antytt att den kan hålla blodsockret i schack.

 

Kan skada levern

Men bruket väcker oro sedan mätningar visat att kökskanelen innehåller höga halter kumarin, ett aromämne som i höga doser kan skada levern hos känsliga. Enligt finska livsmedelssäkerhetsverket Evira rymmer den mellan
2 700 och 3 540 milligram kumarin per kilo, medan motsvarande siffror för ceylonkanel är 10,4 och 26,1 milligram.

 

Max en tesked

EU har tagit fram nya regler för hur mycket kumarin kanelbullar, kakor och halvfabrikat får innehålla. Och i USA marknadsförs den kumarinfattiga ceylonkanelen med orden “ultralow coumarin”. Även det svenska Livsmedelsverket råder oss att äta högst en tesked kassiakanel om dagen. 

– De som äter mindre än en tesked kanel om dagen behöver inte oroa sig. Men de som använder extremt mycket kassiakanel bör gå över till ceylonkanel för att känna sig helt på den säkra sidan, säger Ulla Beckman Sundh, som är toxikolog vid Livsmedelsverket.

Även saigonkanel, som hajpats inom LCHF-rörelsen och i träningskretsar där många blandar kanel i kaffet i tron att kryddan ökar och förlänger förbränningen, kvalar in bland de kumarinrika. Mätningar gjorda i USA visar att den innehåller mer kumarin än kassiakanel. 

– Att använda den som krydda är ingen fara, men man bör inte få i sig mer än en tesked om dagen, säger Ulla Beckman Sundh.

 

Te och tandpetare

Ceylonkanel säljs numera i många hälsokostbutiker och passar bra i framförallt vegetariska och indiska masalarätter. Men kryddan piffar även upp smaken på teer, drycker och bakverk. 

   På hemön Sri Lanka har den även en given plats i husapoteken, och ayurvediska läkare ordinerar ofta kanel mixad med lite honung, en kur som anses stärka immunförsvaret. 

Många tuggar också på en kanelstång för att ta kål på munbakterier, och tandpetare gjorda av kanelbark är populära. Och i förkylningstider serverar många kanelte spetsat med färsk ingefära.

Av: Anna-Britta Ståhl

 

Fyra sorters kanel

1 Kassiakanel Kallas även “köks-kanel”.  Vanligaste sorten som dominerar innehållet i våra svenska kryddburkar. Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum cassia. Sätter smak på allt från äppelkakor till risgrynsgröt.

 

2 Ceylonkanel Kallas även “äkta kanel”.

Görs av innerbarken från trädet Cinnamomum verum, eller Cinnamomum zeylanicum som trädet också kallas. Används flitigt i indiska rätter där den uppskattas som smakkamrat till koriander, gurkmeja och chili.

 

3 Dalchinikanel Görs av ytterbark-en från Cinnamomum cassia. De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Sätter smak på många indiska grytor.

 

4 Saigonkanel Kallas även vietnamesisk kanel. Kommer från trädet Cinnamomum loureiroi.

Har en söt, pepprig smak och behåller sina aromer lite längre än ceylonkanel.  Sätter piff på lammrätter, och mildrar köttets karakteristiska doft och bidrar till att långkokt lammkött blir extra saftigt. Ingår i “Bombay Hot Toddy”, en förkylningsdrink med konjak, varmt vatten och kanel.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top