Allt fler blir sjuka av gluten

Många går omkring med kroniska sjukdomen celiaki utan att veta om det. Nu hyser forskarna hopp om att det snart finns mediciner för de glutenintoleranta.

Glutenfritt har blivit en hälsotrend som märks både i livsmedelshyllorna, i kokboksutgivningen och i tidningsställen med rubriker av typen “Så bakar duglutenfritt”. Många verkar tro att glutenfritt är bra för hälsan.

– Men glutenfritt betyder inte per automatik att det är hälsosamt. Det leder i många fall bara till en tunnare plånbok. En glutenfri kaka är ändå en kaka, konstaterar Jonas Ludvigsson, läkare och forskare inom celiaki, glutenintolerans.

Han har just kommit ut med faktaboken Doktorns guide till gluten där han beskriver sjukdomen och läget inom forskningen.

– För personer som verkligen har en celiakidiagnos är den glutenfria trenden bra, eftersom större valfrihet underlättar vardagen. 

 

Fokus på vuxna 

Det finns mycket förvirring kring celiaki, och många myter grasserar på nätet, konstaterar Jonas Ludvigsson, som jobbat inom detta område i 18 år och får många frågor av
patienter.

– Den vanligaste missuppfattningen är att människor tror att celiaki kan gå över, men det är en livslång sjukdom. 

Omkring 100 000 svenskar har celiaki – men hälften av dem vet inte om det. Antalet diagnoser ökar, vilket dels beror på en ökad medvetenhet både bland allmänhet och läkare, och dels på att det idag finns bättre tester än tidigare.

Det är alltså fortfarande vanligt att sjuka människor går omkring utan diagnos.

– Här kan vi bli bättre, framförallt att hitta vuxna som har sjukdomen, säger Jonas Ludvigsson.

När han började arbeta med celiakipatienter i slutet av 1900-talet låg störst fokus på att behandla barn, som ofta var bleka och utmärglade. Detta på grund av att gluten kan orsaka inflammation i tunntarmen, vilket gör att kroppen får svårigheter att ta upp viktiga näringsämnen. Idag funkar vården bra för barn, me-dan utmaningen är att hitta de vuxna som går med oupptäckt celiaki. Snittåldern bland dem som får en celiakidiagnos idag är drygt 30 år.

– Nu vet vi också att man även kan vara lätt överviktig och ändå ha celiaki, säger Jonas Ludvigsson.

 

Många symtom

Hur yttrar sig då celiaki? Sjukdomen är ganska lurig, med flera tänkbara symtom. 

– Många likställer celiaki med diarré, magont och viktnedgång, men så enkelt är det inte, konstaterar Jonas Ludvigsson. 

I boken listar han en lång rad av olika symtom, där-ibland nedstämdhet, yrsel, ledbesvär, trötthet och blodbrist.

Men bara för att man har symtom som är typiska för celiaki, är det inte säkert att man har sjukdomen, betonar Jonas Ludvigsson.

– Diagnosen kan inte ställas enbart på patientens symtom. Oftast behöver man ta två olika prover, ett blodprov och ett vävnadsprov från tunntarmen. 

Det är viktigt att man inte har slutat äta gluten innan man testar sig, eftersom de antikroppar som kan visa att man har sjukdomen bara bildas när man äter gluten.

– Börja aldrig med glutenfri kost om du misstänker att du har celiaki, gå istället till doktorn, råder Jonas Ludvigsson. 

 

Maten är medicinen

Den som har celiaki löper också ökad risk för att få följdsjukdomar. 

– Om jag ska gissa så kan dep-ression vara den vanligaste följdsjukdomen, men det kan också handla om ökad risk för diabetes, sköldkörtelproblematik och flera andra sjukdomar.

Idag är enda botemedlet mot celiaki att utesluta gluten i kosten, för det finns inga mediciner. 

 

Spännande forskning

Men nu pågår spännande forskning inom området och enligt Jonas Ludvigsson kan det kanske innebära att det om cirka 10–15 år finns läkemedel mot celiaki. 

– Jag tycker att det skulle vara jättebra om det fanns en behandling som kunde neu-
t-ralisera effekterna av gluten, om du till exempel skulle få i dig det av misstag. Eller att ta i förebyggande syfte om din 80-åriga farmor vill bjuda dig på en kaka, ungefär som laktosintoleranta kan göra med mjölkprodukter idag, säger Jonas Ludvigsson hoppfullt. 

Kort om celaki…

… är en kronisk – och därmed livslång – sjukdom. Den kan inte botas eller växa bort. 

… lindras genom glutenfri mat.

… aktiveras när glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Hos de allra flesta personer med celiaki blir tarmluddet bra och inflammationen försvinner när man äter en glutenfri kost.

… är ingen allergi. Däremot finns det även veteallergi, men det är mindre vanligt.

Fem tecken på celaki…

Symtomen på celiaki varierar mycket från person till person. Här är några av de vanligast förekommande:

Trötthet och humörsvängningar.

Viktminskning.

Diarré och bullrig mage.

Brist på järn, folsyra, vitaminet B 12.

Värk i kroppen.

Källa Svenska celiakiförbundet

 

Var finns gluten?

Vad är gluten? En blandning av proteiner som kallas prolaminer.

Var finns gluten? I framförallt vete, och produkter gjorda av vete som bröd och pasta. Även couscous, bulgur, durum, spelt, mannagryn och nudlar innehåller gluten, liksom korn och råg. Havre är från grunden glutenfritt, men kan ha producerats i samma maskiner som övriga sädesslag och därför kan det vara säkrast att köpa havregryn som är garanterat glutenfria.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top