Sju antiinflammatoriska favoriter

Boosta tarmhälsan med kryddor och kål! Här är några bra val.

Avokado. En av våra mest näringsrika frukter, fylld av nyttiga fetter. Funkar i sallad, smoothie, soppa och ersätter smör.

Durra. Ett av världens nyttigaste sädesslag. Den är naturligt fri från gluten, men rik på nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Durra finns svart, röd och brun. Kokas som ris eller används som mjöl. 

Grönkål. Innehåller allt från kalcium och järn till vitamin A, C och K, och antioxidanter, speciellt karotenoider. Anses kunna dämpa inflammation och stärka immunförsvaret.

Gröna bananer. När bananen är omogen och klistrar sig mot gommen är den rik på fibrer, som gör underverk med tarmfloran. 

Gurkmeja. En av de mest antiinflammatoriska kryddorna som finns! Innehåller kraftfulla antioxidanter, bland annat curcumin. Ät den både färsk, som pulver eller i kosttillskott.

Kanel. En bra krydda för att få till godissmak! Dessutom kan den sänka blodsockret och öka insulinkänsligheten. Som kronan på verket hör den till de mest inflammationsdämpande kryddorna. Välj Ceylonkanel och undvik den Saigonkanel som är vanligast i affärerna. Den senare innehåller giftämnet kumarin som i stora mängder (mer än knappt 1,5 tesked om dagen enligt Livsmedelsverket) kan skada levern. 

Kryddnejlika. Världens stark-aste antioxidant. Starkt antiinflammatorisk, motverkar gaser i magen. Blanda gärna med andra antiinflammatoriska kryddor som kanel och ingefära. Mal den och ha ner den i soppa, smoothie, te.

Källa: Food Pharmacy

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top