Bli friskare med tarmvänlig mat

När Lina Nertby Aurell och Mia Clase började äta mat som boostar tarmfloran blev de både piggare och friskare. Massor med råa grönsaker ingår i den nya mathållningen.

De är rena hälsocentralen för människokroppen. Våra tarmar och dess bakterieflora påverkar inte bara magens dagsform, utan även immunförsvaret i stort. 

Visste du att omkring 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen? Med en fin tarmflora minskar vi risken för inflammationer i kroppen, som kan leda till både förkylningar, kräksjukor och folksjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och ledvärk.

Ämnet är hett inom hälsovärlden idag och mycket forskning pågår runt om i världen.

Bra start i livet 

För barndomsvännerna Lina Nertby Aurell och Mia Clase har insikterna i tarmflorans intressanta värld inneburit en smärre revolution i deras livsföring. Deras hälsoresa inleddes när de fick barn.

– Vi var lite lätt hypokondriska själva. Och när vi fick barn ville vi ju ge dem de allra bästa förutsättningarna i liv-et, säger Mia Clase.

Själva hade de inte levt direkt hälsosamt innan. Nu insåg de att det behövdes lite bättre matordning, även för deras egen skull.

– En annan bidragande orsak till att vi började fundera mer på hälsofrågor var att min mamma dog i cancer för tre år sedan, säger Mia.

Dessutom visade det sig att Mias dotter var glutenintolerant, vilket gjorde det helt nödvändigt att lägga om kosten.

Mat till “husdjuren” 

Via Mia Clases pappa kom de i kontakt med professor Stig Bengmark, en eldsjäl som väckte deras intresse för tarmfloran. 

– När Stig sa att vi skulle “mata våra husdjur”, alltså att mata de goda tarmbakterierna med bra mat fattade jag direkt, säger  Lina Nertby Aurell. Och jag insåg att jag matat mig själv med dåliga saker.

Mia och Lina fördjupade sig i denna nya värld och startade bloggen Food Pharmacy i oktober 2014, där de ärligt och med viss humor beskrev sina insikter och upplevelser. Redan under det första året nådde bloggen en halv miljon unika besökare och nu i augusti kommer boken med samma namn. 

 

Grönsakerna tog över 

Vilka förändringar har de gjort i sin livsföring? Det viktigaste är att grönsaker gått från en biroll till huvudroll på menyn, och dessa ska helst ätas råa.

– Jag var en köttälskare, men har nu insett att det egentligen var såserna och kryddorna som jag uppskattade mest, konstaterar Lina.

Mia hade skippat köttet redan för 15 år sedan, men åt fisk. 

Idag lagar de ofta en vegogryta med linser och massor av grönsaker. Eller zucchini-spagetti med bönsås. Och gärna några goda röror eller såser till maten. Varje dag blir det dessutom en smoothie av gröna blad och andra nyttigheter.

 

Adjö vinterkräksjuka 

Resultatet av kostomläggningen är att familjerna håller sig betydligt friskare numera.

– Vi är både pigga och starka och har sluppit både vinter-kräksjukor och de obligatoriska förkylningsperioderna sedan vi började med detta, säger Lina. 

– Men det har inte gått över en natt, utan varit en process. Och vi är inte fundamentalistiska. Mat ska ju vara god och njutbar. 

Vilket är ert allra viktigaste råd för att få en bättre tarmflora?

– Ät mer fibrer, säger Lina.

– Bli en näringsjägare. Tänk: “Vad ska tillföras?” istället för “Vad ska uteslutas?”. Äter du det näringstätaste finns inte plats för det onyttiga, säger Mia. 

Mata tarmen

Ät mycket grönsaker, helst råa, variera färgerna.

Frossa i gröna blad och färska örter, kör gärna ner dem i en smoothie så får du i dig mer.

Minska rejält på kött, socker och processad mat.

Ät och drick mindre mjölkprodukter. Välj hellre växtbaserat från havre eller kokos.

Minska på bröd, pasta och ris, framförallt de vita sorterna, och majs.

Ät gärna syrad och groddad mat.

Ät mycket fröer, baljväxter, mandel och nötter.

Välj bra fetter som olivolja eller kallpressad kokosolja.

Låt färska frukter och bär bli dina godsaker till mellanmål och dessert.

Ät tillskott med D-vitamin, omega 3, gurkmeja och probiotika.

Testa att hoppa över ett mål mat då och då, för att ge kroppen chans till återhämtning.

Tarmens värsta fiender: Antibiotika och andra läkemedel. Stress. Kemikalier i maten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top