Psykologens tips för dig som ska gå i pension

Det är viktigt att ge sig tid att landa i den nya tillvaron som pensionär. Undvik inte de svåra frågorna, råder psykologen Patricia Tudor Sandahl: – Om man vågar ta in dem, så blir livet rikare, säger hon.

Att gå i pension är en av livets allra största förändringar. Och det är en process att ta sig igenom, både före och efter första pensionsdagen. 

– Det är som att ta sig över en tröskel – när du står mitt på den så vet du vad du har haft, men inte vad som ska komma. Det kan väcka farhågor och röra upp en del känslor, säger psykologen och författaren Patricia Tudor Sandahl, som skrivit flera böcker om denna tid i livet.

Hon påpekar att vi har väldigt olika förväntningar och förutsättningar. Mycket beror förstås på hur vi haft det på jobbet och hur vår fysiska status är. Det är kanske lättare att se med tillförsikt på pensioneringen om man är vid god vigör än om man fått någon form av hälsoproblem.

Läs mer: Catarina gick i pension i förtid – så gjorde hon

Tid att sörja

Mycket oro sitter i våra huvuden. Patricia Tudor Sandahl minns en av sina klienter, som hade bra jobb och goda förutsättningar i livet:

– Men hon var så orolig för att sluta jobba. Det handlade om hennes egna bilder av hur det skulle bli. Hon, som alltid varit välklädd och efterfrågad på jobbet, såg framför sig hur hon skulle gå omkring i mjukiskläder hemma och hamna utanför de sociala sammanhangen…

– I själva verket trivdes hon sedan enormt bra som pensionär!

Det finns även en motsatt situation som inte är så ovanlig; man har sett fram emot att äntligen bli pensionär och få tid att göra allt det där man drömt om. Och sedan, när pensionsdagen infinner sig, blir man helt handlingsförlamad.

– Det kan ta lite tid att landa i det nya livet, konstaterar Patricia Tudor Sandahl. Man behöver kanske sörja ett tag, det är viktigt.

Flyr in i aktiviteter

För många är detta en självkännedomsprocess, det är första gången man ser sitt vuxna jag bortom sin yrkesroll. Detta är vanligt särskilt bland män, enligt Patricia Tudor Sandahl. Hon tycker att man verkligen ska ta sig tid för reflektion, nu när det finns utrymme för det. 

– Men många flyr tvärtom in i aktiviteter för att slippa möta sitt eget tomrum. 

För den som går lite djupare med sig själv kan det bli ett slags läkande. Patricia uttrycker det som att vi vill se vårt liv som en helhet, och även att upptäcka vår del i helheten. Och det är ju onekligen så att de stora frågorna om liv och död poppar upp i den här åldern, om de inte gjort det tidigare.

– Det är nu man inser att livet är direktsänt, det går inte att trycka på rewind, konstaterar Patricia Tudor Sandahl.

Hon ritar upp en cirkel på ett papper för att visa hur hon tänker. Cirkeln delas in i tre områden – det logiska/tankemässiga, det känslomässiga/empatiska samt det existentiella/andliga.

– Alla delarna är viktiga, men om du tidigare i livet haft mest fokus på tankar och känslor, ge nu plats för lite mer andlighet och existentiella dimensioner i livet, råder hon. 

Barnbarnen är också en källa till glädje, Patricia ser ofta ett stort engagemang bland mor- och farföräldrar som tar sig an familjens kommande generationer:

– Här finns ofta chans till de allra bästa samtalen, och renodlad kärlek. Man får också möjlighet att reparera lite av det som man kanske inte fick till med de egna barnen.

Lite trösterikt, för oss alla som börjar närma oss den så kallade “tredje åldern” mellan 50 och 70, konstaterar Patricia Tudor Sandahl att detta är en mycket fin tid i livet:

– Åren mellan 60 och 70 var bland de rikaste i mitt liv, utbrister hon.

Det var då hon började skriva böcker “på det sätt som jag själv ville” och kom loss från den akademiska världen som tidigare hade färgat henne. Boken Den tredje åldern blev en succé och hon fick ökat självförtroende:

– När man blir lite äldre är man inte lika beroende av andras åsikter. Man kan våga vara sig själv fullt ut! 

Läs mer: Kokosolja – uselt för hälsan

Vanliga problem vid pensionering

Patricia Tudor Sandahl kommenterar några vanliga far-hågor inför pensioneringen.

Problem: Stark identifikation med jobbet. 

Patricia Tudor Sandahl: Parera detta genom att skaffa dig intressen. Det är viktigt att se till att man får mental näring utifrån olika aspekter. En kurs på Senioruniversitetet eller en föreläsning på biblioteket kan stimulera, eller varför inte en danskurs? Det gäller bara att ta sig för!

 

Problem: Känslan att livet går mot sitt slut.

Patricia Tudor Sandahl: Det är nu livets stora frågor gör entré. Ge dig tid att reflektera och gå inåt. Samtala gärna med andra om detta.

 

Problem: Oro för ekonomin.

Patricia Tudor Sandahl: Man måste förstås ha råd att leva, men allt är relativt, du kanske oroar dig i onödan. Ta råd av en expert så att du får bättre koll på ekonomin.

 

Problem: Oro för hur man ska trivas hemma med sin partner. 

Patricia Tudor Sandahl: En vanlig fråga som många ställer sig. Och det är nyttigt! För vi ska återupptäcka varandra flera gånger under en lång relation, vi behöver faktiskt aktivt välja varandra igen! Det är heller inte helt ovanligt att par bryter upp i den här åldern när de inser att relationen inte är så bra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top