Engelska läkare: Byt cigaretter mot e-cigaretter

Engelska Royal College of Physicians har gått ut med en uppmaning att rökare som har svårt att sluta, bör gå över till e-cigaretter, skriver New York Times. Läs också längre ner i artikeln om kritiken.

Den något kontroversiella uppmaningen kommer efter att läkarna inom organisationen kommit fram till att e-cigaretter är att föredra framför fortsatt vanlig cigarettrökning. Rekommendationen kommer efter att man genom forskning sett att fördelarna är större än nackdelarna. Den stora fördelen är att mer än hälften som bytt har slutat med vanlig rökning. Något man ser som ett anmärkningsvärt bra resultat, skriver New York Times. 

E-cigaretter ger rökaren en nikotinkick, men utan medföljande tjära och kemikalier som orsakar cancer. 

En av de största invändningarna mot att rekommendera e-cigaretter har varit att det kan locka unga att börja röka. Men enligt Royal College of Physicians har man dock inte sett några sådana samband, skriver New York Times. 

– Det här innebär en väldigt stor hälsofördel, mycket större än någon medicinsk åtgärd bidragit med, säger John Britton, chef på fakulteten för tobak och alkohol-studier på universitetet i Nottingham. 

Rekommendationen får dock också stark kritik. Stanton A. Glantz är professor inom medicin på University of California och han menar att britterna är ute på djupt vatten. 

– Royal College of Physicians tar Storbritannien med sig i ett experiment tillsammans med tobaksindustrin som de kommer att få ångra djupt, säger han till New York Times. 

Läs hela artikeln här

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top